Gdje se nalaze bubrezi

Znanost

Gdje se nalaze bubrezi

Gdje se nalaze bubrezi i kakva je njihova anatomija

Gdje se nalaze bubrezi? Zadatak bubrega je filtrirati krv. Imate po jedan sa svake strane tijela. Svaki je otprilike veličine vaše šake. Ispod su vam rebra s obje strane kičmene moždine. Uklanjaju otpad, kontroliraju ravnotežu tjelesne tekućine i održavaju pravu razinu elektrolita. Sva krv u vašem tijelu prolazi kroz njih nekoliko puta dnevno. Krv dolazi u bubreg, otpad se uklanja, a sol, voda i minerali prilagođavaju se, ako je potrebno. Filtrirana krv vraća se u tijelo. Otpad se pretvara u urin koji se skuplja u zdjelici bubrega – lijevkastoj strukturi koja se odvodi u cijev zvanu mokraćovod u mokraćni mjehur. Svaki bubreg ima oko milijun sitnih filtara koji se nazivaju nefroni. Mogli biste raditi samo 10% bubrega i možda nećete primijetiti nikakve simptome ili probleme. Ako krv prestane teći u bubreg, dio ili cijeli dio može umrijeti. To može dovesti do zatajenja bubrega. Bolovi u bokovima ili od sredine do gornjeg dijela leđa mogu dolaziti iz vaših bubrega. Međutim, bolovi u leđima ili bokovima ne znače nužno da nešto nije u redu s bubrezima. Moguće je imati bolove samo na jednoj strani ako problem ima samo jedan bubreg ili na obje strane ako su zahvaćena oba bubrega, zbog čega trebate znati gdje se nalaze bubrezi.

Gdje se nalaze bubrezi i što ako su bolni

Ako bol koju osjećate dolazi iz bubrega i sigurni ste da dolazi od tamo gdje se nalaze bubrezi, to bi mogao biti znak problema s bubrezima. Neki problemi koji mogu uzrokovati bol u bubrezima uključuju: infekciju mokraćnog sustava (UTI), upalu bubrega, policističnu bolest bubrega (PKD), krvne ugruške u bubrezima i krvarenje u bubrezima. Ako imate bolove u sredini do gornjeg dijela leđa ili sa strane, obratite se svom liječniku. Koji je način liječenja bolova u bubrezima ako ste otkrili da bol potječe od tamo gdje se nalaze bubrezi? Liječenje bolova u bubrezima ovisi o tome što ih uzrokuje. Vaš liječnik možda želi da napravite test urina kako biste provjerili ima li znakova infekcije. Možda će vam trebati i slikovni testovi, poput ultrazvuka ili CT-a, kako biste shvatili što uzrokuje vašu bol. Kad vaš zdravstveni radnik zna što uzrokuje vašu bol, on ili ona mogu propisati pravi tretman za vas. Kronična bolest bubrega definira se kao da ima neku vrstu bubrežne abnormalnosti ili “biljega”, poput proteina u mokraći i da ima smanjenu funkciju bubrega tri mjeseca ili duže. Mnogo je uzroka kronične bolesti bubrega. Bubrezi mogu biti zahvaćeni bolestima poput dijabetesa i visokog krvnog tlaka. Neka se bubrežna stanja nasljeđuju. Drugi su urođeni, to jest, pojedinci se mogu roditi s abnormalnošću koja može utjecati na njihove bubrege. Slijede neke od najčešćih vrsta i uzroka oštećenja bubrega.

Gdje se nalaze bubrezi i zašto su važni

Većina ljudi zna gdje se nalaze bubrezi i da je glavna funkcija bubrega uklanjanje otpadnih tvari i viška tekućine iz tijela. Te otpadne tvari i višak tekućine uklanjaju se putem urina. Proizvodnja urina uključuje vrlo složene korake izlučivanja i ponovne apsorpcije. Taj je postupak neophodan za održavanje stabilne ravnoteže tjelesnih kemikalija. Kritičnu regulaciju sadržaja soli, kalija i kiselina u tijelu vrše bubrezi. Bubrezi i to gdje se nalaze bubrezi također proizvode hormone koji utječu na rad drugih organa. Na primjer, hormon koji proizvode bubrezi potiče proizvodnju crvenih krvnih stanica. Ostali hormoni koje stvaraju bubrezi pomažu u regulaciji krvnog tlaka i kontroli metabolizma kalcija. Bubrezi su moćne kemijske tvornice koje obavljaju sljedeće funkcije: uklanjaju otpadne tvari iz tijela, uklanjaju lijekove iz tijela, uravnotežiti tjelesne tekućine, oslobađaju hormone koji reguliraju krvni tlak, proizvode aktivni oblik vitamina D koji promiče jake, zdrave kosti i kontroliraju proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Svaki bubreg sadrži do milijun funkcionalnih jedinica nazvanih nefroni. Nefron se sastoji od jedinice za filtriranje sitnih krvnih žila koja se naziva glomerulus pričvršćen za tubul. Kad krv uđe u glomerul, ona se filtrira, a preostala tekućina zatim prolazi duž tubula. U tubulu se kemikalije i voda dodaju ili uklanjaju iz ove filtrirane tekućine u skladu s tjelesnim potrebama, a konačni proizvod je urin koji izlučujemo. Bubrezi obavljaju svoj posao održavanja života filtriranja i vraćanja u krvotok oko 200 kvarata tekućine svaka 24 sata. Iz tijela se u obliku urina izvadi oko dvije kvarte, a oko 198 kvarta se oporavi. Urin koji izlučujemo čuvan je u mjehuru od 1 do 8 sati.

Tagovi: