Gdje obaviti ultrazvuk urotrakta

Gdje obaviti ultrazvuk urotrakta

Simptomi zbog kojih je potrebno napraviti ultrazvuk urotrakta

Ako imate bilo kakav poremećaj kod mokrenja koji podrazumijeva bolove ili pečenje pri mokrenju, zamućenu mokraću, ako je vaša mokraća neobične boje i mirisa, ako je ima previše ili premalo, ako vam otiču noge i ruke, ako vas bole stražnje lože u razini bubrega, to su simptomi zbog kojih je potrebno napraviti ultrazvuk urotrakta. Ultrazvučni pregled urotrakta je neinvazivna i sigurna radiološka pretraga na koju morate doći punog mjehura da bi pretraga dala što preciznije podatke.

Uputnicu za pregled izdaje vaš liječnik na temelju opisa vaših tegoba i laboratorijskih nalaza urina ili zahtjev urologa, nefrologa ili nekog drugog specijalista (internista, imunologa). Na ultrazvuk urotrakta se morate naručiti u bolnici, domu zdravlja ili privatnoj klinici. Ukoliko je ultrazvučni nalaz uredan, a vaše tegobe i dalje traju, preporučuje se dalja obrada, radiloški to mogu biti CT ili MR, a moguće i specijalistička nefrološka obrada, kako već vaš urolog procijeni da je potrebno da bi se došlo do točne dijagnoze.

Ultrazvuk urotrakta kod žena i muškaraca

Osnovni ultrazvučni pregled urotrakta je jednak za muškarce i žene, no ultrazvuk urotrakta kod žena i muškaraca uključuje i informotavno-orijentacijski pregled spolnih organa, prostate kod muškaraca i spuštenog mjehura kod žena. Zbog učestalosti problema i bolesti prostate kod muškaraca, preporučuje se ultrazvučni pregled urotrakta napraviti barem jedanput godišnje. Pacijenti prije pregleda trebaju popiti veću količinu vode, barem 1 - 2 litre, jer samo snimanje punog mjehura daje točnu i preciznu sliku i pomaže u postavljanju dijagnoze.

Ultrazvuk urotrakta otkriva bolesti bubrega, urinarnih puteva i mokraćnog mjehura, a kod muškaraca pokazuje stanje prostate, dok kod žena pokazuje položaj i stanje mjehura. Ultrazvučna snimka će pokazati kamenje u bubrezima ili mokraćovodima, cistitis ili upalu mokraćnog mjehura, tumore u bubrezima, mokraćovodima ili u mokraćnom mjehuru, a kod muškaraca veličinu prostate i treba li to uvećanje pratiti. Ultrazvuk će otkriti i razne ciste, fistule, suženja mokraćovoda i razne druge anomalije ili abnormalnosti urotrakta i okolnih tkiva.

Ultrazvuk urotrakta je dijagnostička urološka metoda

Ne trebate se ničega bojati, ovo nije neka zahtjevna pretraga za koju bi se morali posebno pripremati. Ultrazvuk urotrakta je dijagnostička urološka metoda, na koju trebate doći samo punog mjehura. Dakle, pijte dovoljno vode, jer samo pun mjehur pruža radiologu pravi uvid u stanje mjehura. Odjenite udobnu i komotnu odjeću koja omogućuje lak pristup sondi za pregled, može to biti i mekana, udobna i komotna trenirka i samo slušajte upute liječnika koji obavlja ultrazvučni pregled.

Ultrazvuk urotrakta je pretraga prije koje trebate obavijestiti liječnika o svim lijekovima koje uzima, ali i dodacima prehrani i vitaminima jer sve to može utjecati na rezultat ultrazvučne pretrage. Ako ste imali neke ranije operacije na bubrezima ili ostatku urotrakta, to također trebate reći radilogu koji obavlja ultrazvučno snimanje. Pretraga se obavlja u ležećem položaju, traje 15 - 20 minuta i ne zaboravite pijte dovoljno tekućine i nemojte mokriti dok se snimanje ne obavi, osobe s praznim mjehurom moraju ponoviti pretragu.


Tagovi: