Gdje boli žuć

Ljepota i zdravlje

Gdje boli žuć

Upala žučnog mjehura gdje boli žuč

Što su žučni kamenci? Koliko su opasni simptomi gdje boli žuč i kako se liječe? Žuč je zelenkasto-žuta tekućina koju proizvodi jetra, a sastoji se od žučnih soli i elektrolita. Sakuplja se u žučnom mjehuru i prazni za probavu masne hrane. Pravilan rad žučnog mjehura važan je za proces probave, koji pomaže u asimilaciji masne hrane. Ima nekoliko drugih važnih funkcija: pomaže u procesu apsorpcije masti i vitamina, olakšava djelovanje enzima koje proizvodi gušterača, eliminira otpadne tvari i višak kolesterola iz organizma. Uloga žučnih soli je pomoći u apsorpciji kolesterola i masti.

Otprilike polovica žuči koja se izluči između obroka kroz žučni kanal ulazi u tanko crijevo, dok se ostatak žuči pohranjuje u žučni mjehur. Ali kada nedostaje žučnih soli, tada je u krvi višak kolesterola koji se kristalizira i pretvara u okrugle, tvrde kamence. Problem se javlja u situaciji gdje boli žuć, jer jedan ili više ovih kamenaca blokira dotok žuči u crijevo, što je poznato kao napad žučnih kamenaca.

Žučni kamenci, gdje boli žuč simptomi

Žučni kamenci su jedna od glavnih bolesti probavnog sustava. U situacijama gdje boli žuć, ovo stanje traje i do nekoliko sati i obično je popraćeno mučninom. No, osim toga, žučni kamenci dovode i do drugih komplikacija, poput žutice, akutnog pankreatitisa i raka žučnog mjehura. Ovi kamenci su čvrste naslage koje se nakupljaju unutar žučnog mjehura i mogu uzrokovati razne komplikacije, kao što su začepljenje žučnog kanala gdje se sprječava oticanje žuči i javlja upala žučnog mjehura. Te naslage se sastoje od kolesterola i bilirubina i različite su veličine.

Žučni kamenci ili kolelitijaza je stanje koje je češće kod žena i osoba starijih od 50 godina. Postoje i drugi čimbenici rizika vezani za razvoj bolesti i situacije gdje boli žuć, poput pretilosti, genetike, dijabetesa. Što se tiče simptoma, treba reći da nemaju svi ljudi bol, jer se kod mnogih prisutnost kamenaca otkriva rutinskim pregledom. Ali ako su kamenci veći onda se javljaju bol i upala. Glavni simptomi kolelitijaze ili žučnih kamenaca su iznenadna i jaka bol na desnoj strani trbuha, probavne smetnje, povraćanje, mučnina, groznica.

Gdje boli žuć, liječenje

Kako se dijagnosticira žučni kamen? U situaciji gdje boli žuć, provode se različite dijagnostičke pretrage, ovisno o simptomima pacijenta. U ovom slučaju to su krvni testovi i dijagnostički slikovni testovi, kao što je ultrazvuk abdomena. Liječenje ovisi o stanju i težini bolesti, kao i simptomima, osobito u situacijama gdje boli žuć. U bolesnika s asimptomatskom kolelitijazom kirurški zahvat nije potreban, ali se prati daljnje stanje bolesnika. Ali za one kod kojih postoje simptomi i komplikacije, odabire se liječenje određenim lijekovima ili se izvodi operacija.

Kada se otkriju žučni kamenci, preporuča se kirurško uklanjanje kamenaca laparoskopskom operacijom. Budući da je zahvat minimalno invazivan, osoba se vraća normalnom životu u roku od deset dana nakon operacije. Kako biste izbjegli problem ili ublažili simptome, važno je pridržavati se uravnotežene i zdrave prehrane. Preporuča se konzumacija limuna i naranče, kao i citrusa bogatog vitaminom C, jer se na taj način održava potrebna ravnoteža između kolesterola u žučnom mjehuru.

Tagovi: