Fontanela kod bebe – što su, kada se zatvarju i gdje se nalaze

Fontanela kod bebe - što su, kada se zatvarju i gdje se nalaze

Što je fontanela i gdje se nalazi?

Kod mladih roditelja postoji mnogo pitanja vezanih za fontanelu, najčešće je pitanje što je zapravo što je ona? Ono je mekani dio na vrhu glavice bebe. Bebina lubanja je u početku satkana od svega 5 kostiju između kojih se nalazi mekano vezivno tkivo, poznatije kao fontanela. Ukupno ih brojimo 6, jedna se tako nalazi na prednjoj strani glavice i ona je najveća, druga se nalazi na stražnjoj strani glavice i ostalih dva para se nalaze na bočnoj strani glavice.

Sada kada znate što je fontanela sigurno se pitate čemu ona, točnije one služe? One imaju mnogobrojne uloge. Kako se ljudsko tijelo mijenjalo tijekom evolucije došlo je do promjene u veličini zdjelica kod žena, što je naravno rezultiralo težim porođajima. Isto tako bebina lubanja se ne spaja u potpunosti prije poroda, razlog je taj kako bi ona lakše prošla kroz porođajni kanal, nakon poroda kosti će se vratiti u svoj prirodni položaj.

Možda niste znali, ali mozak bebe je prilično velik u odnosu na ostatak njenog tijela. Mozak će se intenzivno razvijati tijekom prve dvije godine života kod beba, što znači da će on u prvoj godini narasti do 20 cm. Upravo fontanele omogućuju mozgu da se bez ikakvih smetnji i problema razvija te širi. One su odgovorne za zdrav razvoj bebine glavice.

Fontanela oblik i zatvaranje

Prednja fontanela je svakako najveća i nalazi se na samome vrhu bebine glavice između čeone i tjemene kosti, oblikom podsjeća na dijamant ili romb. Veličina i zatvaranje može varirati. U prvih 3 mjeseca bebinog života ona raste i zatim se razvojem bebe krene postepeno smanjivati. Stražnja fontanela je velike otprilike oko 5 cm i oblikom podsjeća na trokut, nalazi se kod potiljka bebe. Kada se fontanele zatvaraju? Kod šesnaestog tjedna u bebinom životu fontanele se polako krenu zatvarati.

Tako će se stražnja zatvoriti već nekoliko mjeseci nakon poroda, dok će se prednja zatvarati čak i do druge godine bebinog života. Ono što je bitno je da se beba dobro razvija i da glavica normalno raste, jer s normalnim razvojem zatvaranje će nastupiti prije. Najvažnije je ovdje pratiti rast i opseg glavice kao i oblik bebine glavice. Fontanele se povlače same od sebe bez ikakvih problema, ali ako primijetite promjene koje izgledaju zabrinjavajuće tada je svakako poželjno posjetiti liječnika.

Fontanela pregledi

Pedijatar će pregledavati fontanele kod svakog bebinog dolaska na pregled. Prvi fontanela pregled se obavlja već u rodilištu i to odmah nakon poroda, zatim se pregledi odvijaju svaka dva, četiri, šest i devet mjeseci do prvog rođendana. Patronažne sestre će vršiti pregled fontanela dok je beba u bolnici prije puštanja doma s majkom. Kako znati da nešto nije u redu s fontanelom?

Ako one ne postoje, točnije ako se beba rodi bez fontanele tada je bitno pristupiti s kirurškim liječenjem kako bi se omogućio razvoj kosti lubanje i mozga. Ukoliko je ona uvučena, uvučene fontanele mogu biti uzrok dehidracije kod beba. Navedeno se često može primijetiti prije hranjenja, dok se nakon hranjenja ono poravna. Ispupčane fontanele mogu pokazivati na povišeni krvni tlak u samoj lubanji. Ono je sasvim normalna pojava kada beba sisa ili plače, ali ako se pojavljuje van navedenih aktivnost tada je poželjno posjetiti pedijatra.

Ako postoji sumnja na Hidrocefalus, ili nakupljanje tekućine u mozgu tada će se vršiti pregled ultrazvukom mozga koji će dati jasan uvid što se događa. Pedijatar će na pregledima roditelje savjetovati da mijenjaju položaj spavanja bebe kao i da ju nose na rukama dok je budna da ne radi pritisak na glavicu. Kod zdravih beba nije potreban poseban tretman vezan za fontanele, bitno je brinuti se da beba ima kapu prilikom izlaženja van tijekom prve godine.


Tagovi: