Financiranje političkih stranaka

Financije

Financiranje političkih stranaka

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

50 € (376,73 kn) 4000 € (30138 kn)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : 9:30
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € (3.013,8 kn) na maksimalan rok do 30 dana!

Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 € (7.534,5 kn) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.017,10 € (7.663,33 kn), uz EKS 7,13%, iznos Premije 17,10 € (128,09 kn) te iznos mjesečne rate 203,42 € (1.532,67 kn) (5 rata). Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,15%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Financiranje političkih stranaka, izvori financiranja

Vrijeme je izbora, plakati raznih političkih stranaka i kandidata su doslovno po svuda. Razne brošure, stvari, radio oglašavanje, oglašavanje putem tv-a, sve u svrhu kako bi se pridobio glas većine građanstva. No tko to sve i kako financira je pitanje koji se mnogi od nas građana pitaju. Financiranje političkih stranaka u jednu ruku dolazi i iz naših džepova, naravno ne direktno. Koji su to izvori financiranja političkih stranaka? Razne političke stranke mogu radi ostvarenja svojih ciljeva u političkom smislu stjecati i dobivati prihode od: Imovine koje kandidati imaju u svojem vlasništvu, njihove članarine tj. Članskog doprinosa, izdavačke djelatnosti, donacija raznih ljudi, prodaje materijala u svrhu propagande, organiziranja događaja vezanih uz stranačku manifestaciju i drugih zakonom dopuštenih izvora. Također se mogu financirati i putem sredstava iz državnog proračuna, vrijedi za političke stranke koje već imaju zastupnike u Hrvatskom saboru, mogu se financirati pomoću lokalnih i područnih samouprava naravno pod uvjetima koji su propisani u zakonu o financiranju. Financiranje političkih stranaka je rečenica koja se često izbjegava u vrijeme predizbornih kampanja.

Financiranje političkih stranaka, ostali načini financiranja

Naveli smo dva glavna načina kako se odvija financiranje političkih stranaka, no koji još načini postoje? Mogli bi reći da su donacije političkim strankama treći način njihovog financiranja, iako se za njega ne čuje baš često. Tko sve može donirati novac političkim strankama? Političkim strankama mogu donirati slobodno fizičke te pravne osobe i to jednokratno ili uplatama više puta tijekom godine. Važno je naglasiti kako je ovo dobrovoljni novac i ne traži nikakvo izvršenje usluga. Tko ne može donirati novac političkim strankama? Političkim strankama ne mogu donirati: Strane političke stranke iz drugih država, državna tijela kao ni javna poduzeća ili pradavne osobe s javnim ovlastima u Republici Hrvatskoj, razne udruge ili zaklade, vjerske zajednice ili druge humanitarne organizacije, anonimni izvori. Iz svega navedenog može se vidjeti kako financiranje političkih stranaka dolazi uvijek od pouzdanih izvora, iako se mnogi naravno ne slažu da je to uvijek tako. Odluku na izborima ipak donosi građanstvo a ne izvori financiranja.

Financiranje političkih stranaka, ograničenje iznosa financiranja

Sigurno se pitate da li financiranje političkih stranaka ima neko ograničenje jer nam se često čini po izračunima koji dolaze u javnost da to nije slučaj. Naravno, postoje granice za financiranje političkih stranaka. Gore navedene fizičke ili pravne osobe mogu dati stranci jednokratnu donaciju ili više njih putem cijele godine, ali koji je maksimalni iznos? Maksimalni iznos za potporu političkoj stranci je 4000 eura u jednoj godini sa strane fizičke osobe. Pravna osoba smije napraviti donaciju u vrijednosti 30000 eura u jednoj godini. Političke stranke su obavezne napraviti polugodišnje izvješće o primljenim donacijama i javno objaviti iznos na svojim web stranicama. Također političke stranke su isto tako dužne napraviti i godišnji financijski izvještaj u kojemu je prisutan godišnji program rada, financijski plan, i izvješće o donacijama. Neovisni zastupnici također imaju veoma sličan plan financiranja. Za ne praćenje i ignoriranje navedenih zakona postoje također i određene administrativne sankcije s kojima se politička stranka mora susresti nakon izbora.
Tagovi: