Fevarin 100 mg tablete – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Fevarin 100 mg tablete - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Fevarin i za što se koristi?

Fevarin tablete pripadaju skupini lijekova koju skraćeno zovemo SSRI ili “Selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina”. Glavni sastojak navedenih tableta je tvar fluvoksamin, što znači da je navedeni lijek antidepresiv. Fevarin se tako koristi za liječenje depresije, i isto tako se može koristiti za liječenje osoba koje pate od opsesivno – kompulzivnog poremećaja. Što je važno znati prije uzimanja navedenih tableta? One se ne bi smjele uzimati ako ste alergični ili isto tako preosjetljivi na neke od sastojka lijeka, ako koristite druge lijekove za depresiju ili anksioznost, ako uzimate lijekove za opuštanje mišića, ako dojite.

Upozorenja i mjere opreza dolaze u uputi o lijeku koja se nalazi u njegovom pakiranju, za sve informacije vezane za navedeni lijek možete isto tako pitati svog liječnika ili ljekarnika koji vas mogu detaljnije uputiti o načinu korištenja i djelovanju. Treba imati na umu da je riječ o antidepresivu koji svoje djelovanje postiže tek nakon više tjedana korištenja. Ako kod osobe dođe u međuvremenu do pojave nemira ili suicidalnih misli, bitno je odmah obratiti se liječniku kako bi se prilagodile doze lijeka.

Kako djeluje Fevarin i koje su njegove nuspojave?

Antidepresivi djeluju na način da selektivno blokiraju našu ponovnu pohranu serotonina, zapravo ciljano djeluju isključivo samo na serotoninski sustav. Što ovo znači? Navedena selektivnost za serotoninski sustav ima slab ili nikakav učinak na ostale prijenosničke sustave u mozgu, što je razlog njihove dobre podnošljivosti. Nažalost statistika pokazuje kako sve više Hrvata troši antidepresive, i to iz mnogobrojnih razloga. Da li Fevarin ima nuspojave? Nažalost da, kao i svaki drugi lijek. Ponekad se u početku korištenja navedenog lijeka mogu pojaviti pogoršane misli o samoozljeđivanju i samoubojstvu dok lijek ne krene normalno djelovati.

Kada Fevarin krene djelovati korisnici mogu osjetiti laganu mučninu koja je ponekad praćena povraćanjem. I dok je mučnina neugodna, propisani lijek se i dalje mora nastaviti uzimati kao što je propisan. Česte nuspojave koje se mogu pojaviti u manje od 1 na 10 osoba su: Gubitak apetita, osjećaj uznemirenosti i nervoze, anksioznost, nesanica kao i izrazita pospanost, drhtanje, glavobolja i omaglica, ubrzani rad srca, bolovi u trbuhu, proljev ili zatvor, mučnina i povraćanje, slabost i znojenje. Ostale manje česte, rijetke i nepoznate nuspojave možete pročitati na uputstvu o lijeku.

Gdje kupiti Fevarin i koja mu je cijena?

Navedene tablete se dobivaju na liječnički recept. Mogu se kupiti u ljekarni uz navedeni liječnički recept, cijena za kutiju s 15 tableta je 33,65 kuna, dok je za kutiju s 30 tableta 67,31 kuna. Kako se uzima Fevarin? Lijek se uzima po uputama liječnika. Njegova uobičajena doza za odrasle za liječenje depresije je 50 ili 100 mg dnevno, dok je za liječenje opsesivno – kompulzivnog poremećaja 50 mg dnevno. Maksimalna doza može biti 300 mg. Tablete se uzimaju na jednostavan način, progutaju se s vodom bez žvakanja.

Isto tako po preporuci liječnika one se mogu podijeliti i piti na pola. Za koliko vremena djeluje Fevarin? Navedenim tabletama je potrebno određeno vrijeme da pokažu prve rezultate djelovanja. Neki korisnici se tako ne osjećaju bolje u prva 2 do 3 tjedna korištenja. Tablete se moraju uzimati prema propisanim dozama liječnika dok se osobe ne krenu osjećati bolje. Ponekad se one uzimaju najmanje 6 mjeseci. Ne preporučuje se prekidanje uzimanja terapije na vlastitu ruku radi naglih pojava nuspojava.

Tagovi: