Što je fetus

Ljepota i zdravlje

Što je fetus

Prenatalni razvoj – zigota, embrio i fetus

Kada se govori o fetusu potrebno je prvo objasniti što je to prenatalni razvoj. Prenatalni razvoj je razvoj čovjeka od trenutka začeća pa do samog rođenja. To razdoblje, kao što svi znamo, traje ukupno devet mjeseci te se od male stanice razvije beba odnosno novorođenče koje u prosjeku teži tri kolograma i ima oko pedeset centimetara. Unutar tog prenatalnog razvoja, postoje tri različita stadija odnosno razdoblja i oni se nazivaju zigota, embrio te naposlijetku fetus. Zigotom se naziva plod u prvom razdoblju koje traje oko dva tjedna te se u tom razdoblju spremijem oplođena jajna stanica smiješta unutar maternice. Druga faza koja traje od drugog do osmog mjeseca trudnoće obilježena je ubrzanim razvojem pojedinih dijelova i organa te se plod za vrijeme iste naziva embriom. Zadnja faza prenatalnog razvoja traje od osmog tjedna pa do rođenjadjeteta te se u toj fazi plod odnosno zametak naziva fetus. Upravo ćemo se u ovom članku fokusirati na tu zadnju fazu.

Fetus – zadnja faza prenatalnog razvoja

Od osmog tjedna trudnoće nadalje nastaje fetus te on podrazumijeva da su se razvili srce i organi te da polako počinju ispunjavati svoju funkciju u malom organizmu. U ovoj fazi dolazi do razvoja mišića te se oblikuju mali prsti, polako se formiraju uši, usne oči i nosnice. Iako je u početku fetus vrlo kratak, svega tri centimetra, isti već sada počinje ličiti na bebu tj. na novorođenče. Također, u ovoj fazi počinje se pojavljivati i prva moždana aktivnost, a tako i kretnja po majčinom trbuhu. Glava je u ovoj fazi vrlo velika spram ostatka tijela te mozak razvija brže od ostalih organa i tkiva. Također, u ovoj fazi se razvija i spolna žlijezda te je upravo zbog toga tek sada moguće odrediti spol djeteta iako do definitivnog utvrđenja bi se trebalo pričekati bar do 16-og tjedna. Dakle, u ovoj fazi se već radi o biću koje čuje, osjeti, živi i kojemu je potrebna sva roditeljska pažnja. Ta pažnja se postiže brigom majke o sebi i brigom drugih za majku.

Fetus – kako ga zaštiti?

Kao što smo to već naveli, fetus već predstavlja jedno živo biće koje se ubrzano razvija do samog rođenja. Upravo zbog te činjenice, fetus je vrlo osjetljiv na ponašanje i životne uvjete same majke. Placenta omogućuje njegov razvoj te sve što majke konzumira može se itekako odraziti na dijete. Stoga, potrebno je paziti na prehranu te sve drugo što se unosi u organizam bilo da se radi o lijekovima ili izlaganju nekakvim zračenjima i sl. Konzumacija alkohola i droga može imati teške i nepovratne posljedice po dijete te se mogu razviti razne neurološke smetnje, a čak i fizičke promjene. Pušenje je također vrlo bitno izbjegavati jer može utjecatištetno na dijete te povećava rizik od spontanog pobačaja. Niti sama emocionalna stanja mjake nisu bez utjecaja pa je tako svakako preporučljivo izbjegavati stres. Iako je teško dokazato samo mentalno stanje fetusa, sigurno je da on pamti te da svojim osjetilima primjećuje svoju okolinu.

Tagovi: