Felkarid – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Felkarid - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Felkarid je antiaritmik protiv ozboljnih tegoba sa srčanim ritmom

Aritmije, lupanje srca i slična stanja znaju uplašiti ljude i stvoriti tjeskobu i strah od onfarkta. Felkarid je antiaritmitk protiv ozbiljnih tegoba srčanog ritma, a svojim produženim djelovanjem omogućuje srcu da normalno pumpa krv. Ovaj lijek se daje često kada drugi lijekovi nisu uspjeli uspostaviti normalan ritam. Aktivna tvar koja osigurava takvo djelovanje lijeka je flekainidacetat i osobe preosjetljive na ovu djelatnu tvar ne bi smjele uzimati ovaj antiaritmik zbog rizika od alergijske reakcije i drugih nuspojava.

Felkarid ne smiju uzimati niti srčani bolesnici koji boluju od drugih srčanih bolesti, jer je ovo lijek isključivo za poremećaje srčanog ritma i otkucaja srca. Lijek se ne preporučuje ni starijim osobama jer može povećati razinu flekainida u krvi. Osobe sa ugrađenim trajnim pacemakerom ili na privremenoj srčanojelektrostimulaciji također ne smiju koristiti ovaj lijek, kao ni osobe nakon infarkta ili operacije srca ili osobe sa jako usporenim srčanim ritmom ili sa jako niskim krvnim tlakom.

Felkarid u interakciji sa drugim lijekovima

Ako uzimate diuretike možete gubiti kalij iz krvi, pa vaš liječnik tijekom liječenja povremeno mora provjeravati razine kalija u krvi i možda preporučiti dodatno uzimanje kalija. Felkarid u interakciji sa drugim lijekovima donosi određene nuspojave, naročito ako uzimate lijekove za srce digoksin ili flekainid kao i beta blokatore i neki srugi lijekovi za srce. Neki antiepileptici, neki antidepresivi, neki neuroleptici, antimalarici, antialergetici, neki drugi antiaritmici, lijekovi za prestanak pušenja, neki lijekovi za želudac i lijekovi za HIV.

Felkarid se ne smije davati djeci mlađoj od 12 godina, u trudnoći ili ako planirate trudnoću niti za vrijeme dojenja. Obzirom da su česte nuspojave omaglica, poremećaji vida, dvoslike, osjećaj ošamućenosti, ako imate takve nuspojave ne bi trebali voziti. Kod starijih osoba i osoba koje uzimaju puno lijekova za neke druge bolesti doza lijeka se mora prilagoditi, a posebno kod osoba sa oštećenim bubrezima ili jetrom. Ponakada je liječenje potrebno započeti u bolnici, pod liječničkim nadzorom.

Felkarid i moguće nuspojave

Kod težeg poremećaja srčanok ritma liječenje se započinje uvijek u bolnici uz praćenje EKG-a. Felkarid i moguće nuspojave obavezno pročitajte u uputi o lijeku ili pitajte svog liečnika, jer neke nuspojave mogu biti i po život opasne. Postojeća srčana aritmija se na početku liječenja može pojačati ili se može pojaviti novi oblik aritmije. Najteže nuspojave mogu biti infarkt, veliko sniženje krvnog tlaka, snažna bol u prsima ili zatajenje srca, a one blaže nuspojave prestaju prilagođavanjem doze.

Felkarid uz već spomenute nuspojave (omaglica, poremećaji vida, ošamućenost) može prouzročiti gubitak apetita, probavne tegobe, mučninu, povraćanje, proljev ili zatvor, vjetrove, nedostatak zraka, pojačanu aritmiju, pojačano znojenje, slabost, povišenu temperaturu, slabost i umor. Lijek može izazvati smanjenje bijelih i crvenih krvnih zrnaca, osip po koži, crvenilo, svrbež, gubitak kose, suha usta, gubitak osjeta okusa. Teže nuspojave poput upale pluća, trnaca u udovima, koprivnjače, tjeskobe, depresije, halucinacija, glavobolje i nesanice, žutice, su rjeđe, a vrlo rijetko se javlja povećan broj antitijela na rožnici oka.

Tagovi: