Famosan tablete (20,40 mg) – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Famosan tablete (20,40 mg) - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Famosan – djelovanje i primjena

Famosan tablete sadrže djelatnu tvar famotidin koja blokira histaminske receptore tipa 2 u stanicama želučane sluznice, čime se smanjuje prekomjerno lučenje želučane kiseline, žgaravica. Ima učinkovit i terapeutski učinak. Koristi se u liječenju i prevenciji želučanih poremećaja, za liječenje čira na dvanaesniku ili želucu, Zollinger-Ellisonovog sindroma i prevenciji recidiva gastroezofagealne refluksne bolesti. Pravilnu uporabu određuje liječnik koji preporučuje liječenje ovim pripravkom. Lijek je u obliku tableta, namijenjen za oralnu primjenu. Tablete se uzimaju cijele s malo vode.

Preporučena doza je jedna do dvije tablete dnevno. Učinak traje do 12 sati, a njegova apsorpcija iz gastrointestinalnog trakta ovisi o uzetoj dozi. Lijek se ne smije koristiti dulje od dva tjedna bez savjetovanja s liječnikom. Prije uporabe potrebno je konzultirati se s liječnikom ako postoji poremećaj jetre. Famosan se izlučuje putem bubrega, pa je potreban dodatni oprez u bolesnika s bubrežnom insuficijencijom. Ne preporučuje se korištenje dvostruke doze kako bi se nadoknadila zaboravljena doza.

Famosan – nuspojave

Kao i svi lijekovi, Famosan može izazvati nuspojave, iako se one ne javljaju kod svih. Simptomi alergijske reakcije mogu biti rijetki. Lijek se ne može koristiti ako postoji preosjetljivost na bilo koji od sastojaka sadržanih u njemu. Također, određene bolesti mogu biti kontraindikacija za uporabu. Nuspojave koje se javljaju u manje od 1 od 10 pacijenata su vrtoglavica, zatvor i proljev. Manje od 1 na 100 osoba može osjetiti smetnje okusa, suha usta, nadutost, nelagodu u trbuhu, umor, osip, svrbež.

Vrlo rijetke nuspojave, u manje od 1 na 10 000 su zbunjenost, nesanica, nedostatak crvenih krvnih stanica, poremećaji jetrenih enzima, bol u zglobovima i grčevi u mišićima. Nuspojave se mogu pojaviti u kardiovaskularnom sustavu u smislu snižavanja krvnog tlaka. Famosan treba prekinuti ako se pojavi bilo koja od sljedećih nuspojava: oticanje usana i jezika, otežano gutanje, crvenilo kože s malim mjehurićima, tamna mokraća. U slučaju dugotrajne boli u trbuhu, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Famosan tablete – cijena i iskustvo

Famosan tablete se mogu kupiti u ljekarni. Cijena ovisi od ljekarne do ljekarne u kojoj ga kupujete. Ako ste trudni ili planirate trudnoću, obavijestite svog liječnika. Treba imati na umu pažljivu uporabu pripravka u skladu s njegovim indikacijama i karakteristikama. Također treba uzeti u obzir sve mjere opreza i kontraindikacije kako bi se izbjegle štetne zdravstvene posljedice. Uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom ako niste sigurni kako koristiti lijek. U bolesnika s kroničnim zatajenjem bubrega potrebna je prilagođena doza.

Tijekom liječenja treba izbjegavati konzumaciju hrane koja nadražuje želučanu sluznicu. Simptomi ulkusa dvanaesnika mogu nestati unutar dva tjedna, ali terapiju treba nastaviti prema preporuci liječnika. Istodobna primjena s lijekovima koji sadrže magnezij može smanjiti intenzitet apsorpcije Famosan tableta, pa razmak između uzimanja mora može biti najmanje 2 sata. Potreban je dodatni oprez tijekom razdoblja liječenja kada se bavite aktivnostima koje zahtijevaju povećanu koncentraciju i brzinu. Čuvati izvan dohvata djece, na suhom i tamnom mjestu, na temperaturi od 15-25°C.

Tagovi: