Ezetrol – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ezetrol - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lijek Ezetrol i njegovo djelovanje

Lijek Ezetrol svojim glavnim sastojkom ezetimib djeluje na snižavanje štetnog LDL kolesterola i poboljšava prirodnu proizvodnju HDL kolesterol koji je koristan i potreban organizmu za normalno funkcioniranje metabolizma. Ezetimib djeluje tako da smanjuje apsobiranje štetnog LDL kolesterola u probavnom sustavu te mu na taj način ne dopušta daljnju razgradnju i širenje po tijelu u krvne žile, te ga kroz probavni sustav izbacuje iz tijela.

LDL kolesterol je štetan kolesterol koji stvara masne naslage u krvnim žilama, te može dovesti do začepljenja krvnih žila što može biti vrlo kobno, pa čak i opasno po ljudski život. Uz LDL kolesterol nastaju i trigliceridi koji djeluju u istom smjeru kao i LDL kolesterol. Lijek Ezetrol potiče proizvodnju korisnog i za zdravlje neophodan HDL kolesterol koji svojim djelovanjem prirodno snižava loš kolesterol.

Tokom terapije ovim lijekom potrebno je uvesti poseban režim prehrane jer nema smisla trošiti lijekove za snižavanje lošeg LDL kolesterola i istovremeno nastaviti s prehranom koja je i dovela do ovog zdravstvenog stanja.

Lijek Ezetrol i njegove nuspojave

U terapiji lijekom Ezetrol potreban je oprez ukoliko postoje poremećaji u radu jetre, te u slučaju alergije na neki od sastojaka lijeka. U trudnoći i tokom dojenja se ne preporučuje terapija ovim lijekom. Prije terapije liječnik će od vas tražiti da napravite krvne pretrage i pretrage urina kako bi bio siguran da lijek neće naštetiti vašem zdravlju. Ukoliko trošite neke druge lijekove o tome informirajte liječnika kako ne bi došlo do nepotrebnih nuspojava i komlikacija.

Nuspojave koje se mogu pojaviti u terapiji lijekom Ezetrol kod kojih je potrebno obratiti se liječniku su bolovi i slabost u mišićima koji nisu uzrokovani naprezanjem i tjelesnom aktivnošću jer ti poremećaji mogu dovesti do razgradnje mišića, te posljedično oštećenjem bubrega i biti opasne po život.

Moguće su nuspojave povezane sa probavnim sustavom sa simptomima nadutosti, proljevom, povraćanjem, bolovima u trbuhu, mučnine. Ujedno se kao nuspojave mogu pojaviti i osjećaj umora, povišene razine jetrenih proba, glavobolje, upale želučane sluznice, gastritis, bol u prsima, visoki krvni tlak. Moguće su nuspojave i poremećaji na koži kao što su osip, crvenilo, koprivnjača.

Lijek Ezetrol i iskustva u terapiji

Iskustva osoba na terapiji lijekom Ezetrol su i omaglice, osjećaj trnaca u rukama i nogama, slabost u mišićima, te neuobičajen umor i slabost. Određeni broj osoba na terapiji ovim lijekom su imali navale vrućine i visoki krvni tlak sa bolovima u prsima i bolovima u mišićima. Neki su čak imali problema sa jetrom i pojavila im se žutica na koži i bjeloočnicama, te su morali javiti se liječniku kako bi spriječili zatajivanje jetre.

Uz jetru neki su imali poremećaje u radu žuči, te su se pojavili žučni kamenci i upale žučnog mjehura što se prepoznalo simptomima poput bolova u predjelu žući, mučninama i povraćanjem. Upala gušteraće također je česta nuspojava koji mnogi mogu iz iskustva potvrditi da se pojavljuje kod trošenja ovog lijeka.

Lijek Ezetrol izaziva i određene psihičke poremećaje kao što su depresija, nedostatak zraka, nesanica i nemir. Lijek ima jake nuspojave i liječnik propisuje ovaj lijek individualnim dozama na recept, pa se lijek ne može nabaviti u ljekarnama bez recepta.


Tagovi: