Exforge hct – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Exforge hct - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Exforge hct lijek i njegovo djelovanje

Lijek Exforge hct je namijenjen za zamjensko liječenje esencijalne hipertenzije, visoki krvni tlak, kada se on kontrolira s drugim lijekovima koji imaju kombinaciju sastojaka kompatabilnu s ovim lijekom. Ovaj lijek se proizvodi u nekoliko različitih doza koje imaju različit omjer sastojaka i liječnik specijalista propisuje određenu vrstu i određenu dozu prema individualnom zdravstvenom stanju pacijenta koji ima visoki krvni tlak koji kontrolira i drugim lijekom.

Potreban je oprez kod pacijenata koji imaju oštećenja bubrega i jetre te se doze kod ovih pacijenata posebno određuju u skladu sa ovim poremećajima koji dodatno otežavaju liječenje zbog mogućnosti otkazivanja bubrega ili jetre. Oprez je potreban i kod osoba koje imaju zatajenja srca i bolesti koronarnih arterija, kao i kod starijih osoba iznad 75 godina koje su u vrlo osjetljivoj dobi kada organizam stari i postoje različita druga bolesna stanja.

Lijek Exforge hct se ne treba primjenjivati kod trudnica i dojilja zbog štetnih utjecaja na dijete, te također na djecu mlađu od 18 godina.

Exforge hct lijek i njegove nuspojave

Nuspojave u terapiji lijekom Exforge hct su moguće ukoliko osoba ima sniženu razinu natrija i nedostatak tekućine u tijelu, u slučajevima kada je osoba na lijekovima dijureticima, potrebno je nadoknaditi tekućinu i natrij u tijelu kako bi se mogla provoditi terapija ovim lijekom. Nuspojave se mogu pojaviti i kod poremećaja rad bubrega i jetre, te kada osoba ima angioedem ili je prije imala angioedem.

Nuspojave koje se mogu pojaviti u terapiji lijekom Exforge hct su različite benigne i maligne pojave koje mogu biti ciste, polipi, ali i karcinomi. Također se može pojaviti poremećaji u krvožilnom sustavu i limfnom sustavu poput zatajenja koštane srži, leukopenija, neutropenija, trombocitopenija, aplastična anemija, te poremećaji imunološkog sustava kao opća preosjetljivost.

Kod nekih se osoba kao nuspojava pojavili poremećaji povezani sa probavnim sustavom i metabolizmom, pa se manifestirali kao anoreksija, hiperkalcemija, hiperlipidemija, hiperglikemija, hipokalijemija, te pogoršanje dijabetičkog stanja kod osoba koje boluju od dijabetesa. Kao nuspojave mogući su i poremećaji srčanog i kardiovaskularnog sustava koje se manifestiraju kao tahikardija, palpitacije, aritmije, te infarkt miokarda. A lako su mogući i poremećaji krvožilnog sustava sa simptomima hipotenzije, vaskulitisa, crvenila uz vrućinu i slično.

Exforge hct lijek i iskustva u terapiji lijekom

Iskustva osoba koje su na terapiji lijekom Exforge hct su različita ovisno o zdravstvenom stanju i određenim dozama lijeka koje je liječnik specijalista preporučio na recept. S obzirom da se lijek izdaje isključivo na recept nije ga moguće nabaviti u ljekarni bez preporuke i recepta liječnika specijalista.

Iskustva su nekih osoba u terapiji lijekom Exforge hct da su imali poremećaje dišnog sustava kao što su kašalj i nadraženost grla, disapneja, plućni edem, respiratorni distres, te rinitis. Neke su osobe tokom terapije doživjele depresije, konfuzije, nesanice i poremećaje spavanja, te promjene raspoloženja. Dok se kod drugih pojavljuju poremećaji živčanog sustava sa simptomima omaglice, manjak koordinacije, glavobolje, letargije, hipertonije, parestezije, periferne neuropatije, tremora, sinkope, hipoestezije, te niz drugih poremećaja ove vrste. Poremećaji uha se manifestiraju kao vrtoglavica i tinitus.

Neke osobe imaju iskustvo u terapiji ovim lijekom poremećaje probavnog sustava, te su imali bolove u abdomenu, smanjen apetit, proljev, mučnine, povraćanaj, suha usta, konstipaciju, zadah iz usta, pa čak i pankreatis.


Tagovi: