Exanthema subitum (trodnevna groznica) – uzrok, simptomi, liječenje

Exanthema subitum (trodnevna groznica) - uzrok, simptomi, liječenje

Exanthema subitum - trodnevna groznica ili šesta bolest

Exanthema subitum, također poznata kao roseola, trodnevna groznica ili šesta bolest je uzrokovana virusom koji pogađa djecu između 6 mjeseci i 2 godine starosti. Ovu infekciju uzrokuju određene vrste virusa iz porodice herpesa (humani herpes virus tipa 6 i 7, ehovirus 16, adenovirus), koji se prenose kontaktom sa slinom drugog zaraženog djeteta, kašljanjem, kihanjem ili igračkama kontaminiranim slinom, a može se prenijeti i prije pojave crvenih mrlja na koži. Simptomi se obično javljaju 5 do 15 dana nakon infekcije, kada se virusi razmnože. Iako uzrokuje neugodne simptome, Exanthema subitum obično ima benigni tijek, bez dodatnih komplikacija. Ova se infekcija obično ne prenosi na odrasle jer većina ljudi ima obranu protiv roseole, čak i ako nikada nisu imali tu bolest. Međutim, moguće je da odrasla osoba dobije rozeolu ako ima slab imunitet. Vrlo je rijetko da se trudnica zarazi ovim virusom i razvije bolest tijekom trudnoće. Čak i ako trudnica dobije infekciju, nema komplikacija za plod.

Exanthema subitum - simptomi

Razdoblje inkubacije osipa može biti od jednog do dva tjedna. Infekcija traje oko sedam dana, a manifestira se simptomima koji se javljaju u vidu visoke temperature, između 38 i 40ºC, pojave crvenkastih mrlja na koži, uglavnom na trbuhu, vratu i rukama, koje traju do pet dana. Mrlje na koži mogu ali i ne moraju biti praćene jakim svrbežom. Ostali simptomi koji se mogu pojaviti su gubitak apetita, kašalj, curenje nosa, crveno grlo, proljev. Za potvrdu infekcije Exanthema subitum važno je da dijete pregleda pedijatar koji će procijeniti simptome i zatražiti pretrage za potvrdu bolesti. Pedijatar može identificirati rozeolu analizom simptoma. Fizikalni pregled područja kože i mjerenje temperature obično su dovoljni za dijagnosticiranje stanja. Kada se djetetu dijagnosticira Exanthema subitum, djetetu je potreban odmor, odgovarajuća hidracija i lijekovi koje pedijatri propisuju za snižavanje vrućice. Sve ovisno o simptomima, dobi i općem stanju djeteta, cilj je smanjiti simptome, jer ovdje nema specifičnog liječenja.

Exanthema subitum - liječenje

Exanthema subitum ima benignu evoluciju, jer obično zacjeljuje prirodno. Liječenje provodi pedijatar, a sastoji se u kontroli simptoma bolesti, a može biti indicirana i primjena paracetamola za snižavanje povišene tjelesne temperature. Liječniku se treba obratiti kada dijete ima povišenu tjelesnu temperaturu, jer u slučaju infekcije Exanthema subitum dolazi do visokog porasta temperature. Budući da je riječ o zaraznoj bolesti, sve dok dijete ima temperaturu, može prenijeti virus drugoj djeci. Još uvijek nema cjepiva protiv ovog virusa. Liječenje bolesti je indicirano prema simptomima koje dijete ima. To obično uključuje samo lijekove za snižavanje vrućice kada je vrlo visoka. Također je važno pratiti djetetovu temperaturu prvih nekoliko dana. Postoje i neke preporuke za pomoć dok dijete ima simptome. Roditeljima se savjetuje da zbog varijacija tjelesne temperature dijete obuku u laganu odjeću. Tople kupke pomažu u smanjenju vrućice i kontroli temperature. Djetetu treba davati puno tekućine i stavljati hladne obloge. Također treba pokušati smanjiti nelagodu koju uzrokuje groznica nekim kućnim lijekovima.


Tagovi: