Erythema nodosum – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Erythema nodosum - uzrok, simptomi, liječenje

Erythema nodosum – uzrok

Erythema nodosum je stanje koje uzrokuje opipljive crvene izbočine ispod kože potkoljenica. Ponekad osjetljive crvene kvržice zahvaćaju druga područja tijela poput koljena, gležnjeva, bedara i podlaktica. Ova bolest jedan je od najčešćih oblika rijetkog upalnog stanja koje zahvaća potkožno masno tkivo, panikulitis, ispod kože. Većina slučajeva nodoznog eritema javlja se kod ljudi u dobi od 20 do 45 godina. Žene imaju pet puta veću vjerojatnost da će razviti nodozni eritem. Kod djece može nastati zbog infekcije uzrokovane streptokoknom bakterijom. Više od 50% slučajeva su idiopatski, što znači da nemaju poznat uzrok. Iako je ovo stanje obično bezopasno, ono također može biti znak infekcije, upalnih stanja ili abnormalnog odgovora na lijekove. Među mogućim uzrocima Erythema nodosum može biti razvoj autoimune bolesti. Poznato je da neki čimbenici utječu na razvoj ovog stanja, poput pušenja, pothranjenosti, dijabetesa ili liječenja bolesti bubrega. Čvorići su crveni i bolni, a pacijent može osjetiti bol na dodir. Postoji i osjećaj peckanja.

Erythema nodosum – simptomi

Ovo stanje se očituje pojavom dubokih upaljenih čvorova. Osim toga, postoji osjećaj stvrdnutih kuglica ispod kože, javlja se bol i oteklina uz crvenkaste mrlje na koži. Erythema nodosum je stanje koje rijetko može zahvatiti vrat, ruke i lice. Obično su čvorići prisutni na prednjoj strani nogu, potkoljenicama. Veličine su do 5 cm, a ako su blizu jedna drugoj stvaraju veće grudice. U početku su čvorići malo uzdignuti u usporedbi s normalnom kožom i crvene su boje. Nekoliko dana nakon pojave postaju ljubičaste, dok starije lezije imaju zelenkastosmeđu boju. Ove promjene na koži ne uzrokuju pucanje, nema rana ni ožiljaka na koži nakon poboljšanja stanja. Česta se javlja visoka tjelesna temperatura, opća slabost, bolovi u zglobovima, upala i iritacija kože, oticanje zahvaćenog područja, glavobolja, bolovi u trbuhu, kašalj, povraćanje i proljev. Iako Erythema nodosum ne uzrokuje komplikacije niti veće rizike za bolesnika, potrebno je pronaći uzrok njegove pojave. Kako bi se postavila dijagnoza, dermatolog prvo treba procijeniti stanje.

Erythema nodosum – liječenje

Lijekovi koji se obično koriste kod Erythema nodosum su za ublažavanje boli i smanjenje upale, a to su nesteroidni protuupalni lijekovi i kortikosteroidi. Nakon što se postavi dijagnoza i ustanovi da je uzrok čvorića infekcija bakterijskog porijekla, tada se propisuju antibiotici. Uz lijekove, treba se odmarati. Hladni oblozi mogu pomoći u ublažavanju bolova, a treba izbjegavati duge šetnje jer se stanje može pogoršati. Savjetuje se hrana koja može pomoći u ublažavanju bolova uzrokovanih upalom, poput citrusa, kurkume, češnjaka i ribe. Erythema nodosum je nepredvidivo stanje, koje može spontano zacijeliti ili se vratiti čak i nekoliko puta. U vrlo rijetkim slučajevima čvorići mogu ostati i do dvije godine, dok se ne otkrije pravi uzrok ovakvog stanja. Recidiv je moguć i u drugim razdobljima tijekom života. Kod djece traje kraće, a simptomi su blaži. Liječenje nodoznog eritema ovisi o utvrđivanju uzroka problema. Važno je liječiti eventualnu infekciju, ne koristiti lijekove koji mogu uzrokovati pojavu čvorova i boriti se protiv uzročnika.

Tagovi: