Entyvio – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Entyvio - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Entyvio lijek za ulcerozni kolitis i crohnovu bolest

Biološki lijekovi za različite bolesti polako, ali sigurno ulaze u sve veću i sve širu upotrebu iako im cijena nije mala. Toj grupi bioloških lijekova pripada i entyvio lijek za ulcerozni kolitis i crohnovu bolest koji se pojavljuje na tržištu lijekova u obliku praška za pripemu infuzije ili u obliku napunjenih štrcaljki ili brizgalica za potkožne injekcije. Lijek može propisati isključivo specijalist i mora se davati isključivo pod liječničkim nadzorom u bolničkim uvjetima ako je u infuziji.

Entyvio se koristi za liječenje ulceroznong kolitisa (upala debelog crijeva), crohnove bolesti (upala crijeva), pouchitisa (upala vrećice koja je kirurški napravljena od tankog crijeva) koja se naziva i upala zdjeličnog rezervoara. Za vrijeme trudnoće ili dojenja ovaj lijek se daje samo ako je to neophodno, a žene u reprouktivnoj dobi trebaju koristiti kontracepciju za vrijeme liječenja i još 18 tjedana po završenom liječenju koliko je potrebno da se tijelo očisti od vedolizumaba, glavne djelatne tvari u lijeku.

Entyvio drugi lijekovi i mjere opreza i upozorenja

Uputa o lijeku je namijenjena specijalistima koji propisiuju lijek i medicinskom osoblju koje primjenjuje lijek, te liječnicima koji nadziru liječenje. Entyvio drugi lijekovi mjere opreza i upozorenja, ovaj lijek nije ispitivan na interakcije s drugim lijekovima, a glavna djelatna tvar u lijeku je vedolizumab koji je biološki imunosupresiv selektivan za crijeva. Prilikom propisivanja lijeka liječnici moraju voditi računa o cjelokupnoj anamnezi bolesnika, a za vrijeme liječenja je potreban nadzor, naročito treba paziti na neurološke promjene.

Entyvio može izazvati nespretnost udova, progresivno pogoršanje na samo jednoj strani tijela, dezorijentaciju u pokretima i razmišljanju, zbunjenost, promjenu osobnosti. Ako se bilo što od toga počne događati pacijenta treba hitno uputiti na neurološke preglede. Ako neurolog potvrdi sumnju na moguću progresivnu multifokalnu leukoencefalopatiju, liječenje odmah treba odmah prekinuti, a liječnici su dužni taj slučaj prijaviti agenciji za lijekove. U interesu sigurne i učinkovite primjene ovog lijeka posve jasno je da i sve druge nuspojave treba prijaviti.

Entyvio i moguće nuspojave

Uz već spomenute moguće neurološke promjene može biti i drugih reakcija, a tu je važna suradnja pacijenta i liječnika koji nadzire liječenje. Entyvio i moguće nuspojave se kreću u rasponu od vrlo čestih, čestih, manje čestih, vrlo rijetkih do nuspojava neutvrđene učestalosti. Vrlo često se javlja nazofaringitis (upala grla, nosa, sinusa), stanje nalik prehladi i glavobolja. Česte nuspojave su bronhitis, gastroenteritis, bronhitis, faringitis, sinusitis, gripa, bol u ždrijelu i grkljanu, infekcije gornjih dišnih puteva, hipertenzija, parestezija.

Entyvio često izaziva oticanje sluznice nosa i kašalj, osip, svrbež, ekcem, eritem, akne, noćno znojenje, nadutost, mučninu, analne apscese i fistule, hemoroide, rektalno krvarenje, bolove u trbuhu. Česta nuspojava su i bolni grčevi u mišićima, leđima, rukama i nogama, artralgija ili opća mišićna slabost. Česta je i grozničavost s povišenom temperaturom (pireksija), problemi u prsnom košu. Vrlo rijetko se javlja pneumonia, zamućen vid, anafilaktička reakcija ili anafilaktički šok. Intersticijska plućna bolest se može pojaviti, ali nije poznata učestalost.


Tagovi: