Enterobijaza – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Enterobijaza - uzrok, simptomi, liječenje

Enterobijaza – uzrok

Crijevni paraziti česti su kod djece. Smatraju se zdravstvenim problemom u ruralnim područjima i nerazvijenim zemljama. Smatra se da zahvaćaju 25% svjetske populacije, a njihov prijenos ovisi o higijenskim i sanitarnim uvjetima. Enterobijaza je jedna od najčešćih crijevnih infekcija u svijetu od koje uglavnom obolijevaju djeca. Uzrokuje ga crv Enterobius vermicularis i uglavnom zahvaća probavni sustav. Crv je bijele boje, plosnat i veličine ukosnice. Ova crijevna infekcija uključuje ciklus koji počinje kada osoba proguta jaje koje zatim dospije u tanko crijevo.

Nakon što se naseli u rektumu, ženka dospijeva u anus zaražene osobe gdje polaže jajašca koja mogu izazvati jak svrbež i iritaciju na tom području. Svrbež je vrlo intenzivan i može izazvati sekundarne infekcije. Nakon što se ličinke razmnože, mužjak se eliminira izmetom, a ženka ostaje u crijevu. Životni ciklus Enterobius vermicularis traje 65 dana. Postoje tri različita načina prijenosa: enterobijaza se može prenijeti izravno kada osoba proguta parazita iz anusa u usta, neizravni prijenos kontaminacijom vodom ili hranom koja se proguta ili dodirom rukama te retroinfestacija.

Enterobijaza – simptomi

Nakon polaganja jajašca su infektivna nekoliko sati, a na posteljini, odjeći, plahtama, predmetima i drugim površinama prežive do tri tjedna. Crijevna parazitoza ukazuje na to da crv koji uzrokuje enterobiazu boravi u crijevima, gdje se razmnožava. Budući da se kretanje crijevnih glista prema anusu događa tijekom noći, simptomi su tada češći. U nekih bolesnika enterobijaza može biti asimptomatska. Međutim, kod drugih bolesnika glavni simptom je jak svrbež oko anusa uzrokovan taloženjem jajašaca crva. Svrbež je često toliko jak da se osoba budi usred noći kako bi se češala, što uzrokuje jaku iritaciju.

Kod nekih pacijenata intenzivno češanje anusa uzrokuje ranu koja se može inficirati i zahtijeva liječenje. Ostali simptomi su vaginalni iscjedak, mučnina, bolovi u trbuhu, krvava stolica, mučnina, tjeskoba, razdražljivost. Prema stručnjacima, enterobijaza može dovesti do poremećaja spavanja kod zaraženih osoba. Važno je naglasiti da se, zbog lakšeg prijenosa bolesti, u obitelji u kojoj postoji oboljeli preporučuje liječenje kako bi se otklonio uzročnik infekcije i izbjeglo izlaganje riziku od moguće infekcije. Dijagnoza enterobioze postavlja se laboratorijskim pregledom koji otkriva prisutnost glista i jajašca ženke.

Enterobijaza – liječenje

Kako se liječi enterobijaza? Da bismo spriječili ovu crijevnu infekciju, prvi korak je postaviti ispravnu dijagnozu i provesti pravilno liječenje svih zaraženih. Zato je potrebno potražiti liječničku pomoć kada se pojave simptomi. Metoda koja se koristi je analni bris, koji uključuje korištenje prozirne ljepljive trake nanesene na kožu regije, pri čemu se jajašca i ženke, ako ih ima, lijepe na površinu trake, koja se promatra pod mikroskopom. Laboratorijska dijagnoza enterobioze temelji se na nalazu parazita i jaja.

U slučaju da je enterobijaza dijagnosticirana liječenje treba provoditi uzimanjem lijekova prema preporuci liječnika, u nekim slučajevima može biti indicirana i primjena masti. Ovisno o slučaju, lijekovi se mogu razlikovati, a tretman je potrebno ponoviti nakon dva tjedna. Kao što je spomenuto, liječenje se mora primijeniti na sve zaražene osobe. Također je potrebno primjenjivati određene preventivne mjere kao što su: pranje ruku prije pripreme hrane i nakon korištenja toaleta, tuširanje svako jutro, redovito rezanje noktiju, iskuhavanje posteljine i donjeg rublja, redovito provjetravanje spavaće sobe, pravilno čišćenje prostora.

Tagovi: