Enc gdje kupiti

Enc gdje kupiti

ENC gdje kupiti i kako funkcionira sustav

ENC gdje kupiti moguće je na mnogim mjestima diljem Hrvatske. ENC ili elektronička naplata cestarine novost je na hrvatskim cestama, a omogućava beskontaktno plaćanje cestarine bez posredovanja blagajnika. Za ovaj način plaćanja razvijen je poseban sustav, koji prije svega zahtjeva posebnu traku na naplatnim kućicama isključivo za kretanje vozila sa ENC uređajima. Sam sustav naplate zasnovan je na komunikaciji ENC uređaja koji se nalazi na vjetrobranskom staklu i antene koja hvata signal, a koja se nalazi na naplatnoj stazi.

Dakle, kada se prilazi naplatnim kućicama, potrebno je prilagoditi brzinu vožnje maksimalno dopuštenoj, a koja dozvoljava sustavu potrebno vrijeme kako bi uspostavio komunikaciju između vozila i antene, te kako bi se u vožnji mogla obaviti naplata. Ovaj sustav omogućava naplatu bez zaustavljanja prometa, što ubrzava promet, smanjuje gužve na naplatnim kućicama i povećava sigurnost u prometu. Korištenje brzog ENC sustava zahtjeva pravilnu instalaciju ENC uređaja na vozilo. To znači da se uređaj instalira točno po uputama. Kod samog kretanja vozilom u ENC traci za naplatu, potrebno je držati razmak između vozila od najmanje 20 metara i kretati se maksimalnom brzinom do 40 km/h. Ista ona mjesta ENC gdje kupiti prodaju i bonove za nadoplatu ENC pretplatničke karte.

ENC gdje kupiti i koliko košta

Prodajna mjesta ENC gdje kupiti ravnomjerno su raspoređena po cijeloj Hrvatskoj. Prodajnih mjesta nema jako puno, ali su strateški pozicionirana da pokrivaju cijeli teritorij naše države i svima su podjednako dostupna. Također, treba razlikovati ENC paket od pretplate ili nadopune pretplate. Kada prvi put kupujete ENC, tada kupujete ENC paket koji sadrži ENC uređaj i držač za ENC, uređaj.

Također, ENC je nadoplaćen iznosom paketa cestarine. Svi kupci ENC uređaja ostvaruju popust od 21,74 posto na iznos cestarine. Trenutno su u prodaji 3 ENC paketa za 1. skupinu vozila i to u iznosima od 380,61 kn, 544,34 kn i 882,60 kn, te za 2. skupinu vozila paket u iznosu od 882,60 kn. Na primjer, kupnjom najjeftinijeg ENC paketa od 380,61 kn, kupac dobije ENC uređaj po cijeni od 120 kuna, plus 333 kune vrijednosti cestarine. Dakle itekako se isplati. ENC gdje kupiti i po kojoj cijeni, ovisit će o vrsti vozila za koje kupujete, kao i o učestalosti vaših putovanja i korištenja hrvatskih autocesta.

ENC gdje kupiti i kako nadoplatiti cestarinu

ENC gdje kupiti ovisi o tome koju autocestu koristite. Naime, ENC uređaj možete koristiti isključivo na autocestama kojima upravlja Hrvatske autoceste d. o. o., a to su autocesta A1 "ZAGREB - SPLIT - DUBROVNIK", A3 "BREGANA - ZAGREB - LIPOVAC", A4 "ZAGREB - GORIČAN", A5 "BELI MANASTIR - OSIJEK - BIH", A6 "RIJEKA - ZAGREB", A7 "RUPA - KRIŽIŠĆE", A10 "PLOČE - granica BIH", A11 "ZAGREB - SISAK", D425 "PLOČE - KARAMATIĆI", te Istarski ipsilon. Autocestom Istarski ipsilon upravlja Bina Istra, pa će dodatni uvjet za korištenje ENC na ovoj autocesti biti otvoreni korisnički račun na BINA ISTRA ENC.

Prodajna mjesta ENC gdje kupiti ili nadoplatiti ENC račun su naplatne postaje Lučko, Bregana, Zagreb Istok, Slavonski Brod zapad, Lipovac, Osijek, Varaždin, Ogulin, Zadar istok, Dugopolje, Oštrovica i naplatna postaja Rijeka. Nadoplata ENC računa može se napraviti i putem bona, sms poruke, Air Cash aplikacije i internet bankarstva što uvelike olakšava i pojednostavljuje nadoplatu.


Tagovi: