Što je emg

Što je emg

Što je to EMG?

EMG je skraćenica od riječi elektromiografija, te je to dijagnostički postupak odnosno pregled koji se koristi kod procjene zdravlja mišića te živčanih stanica koje su kontrolirane od strane motoričkih neurona. Cilj elektromiografije je procijeniti zdravlje živaca i mišića te otkriti ukoliko postoji disfunkcija mišića, disfunkcija živaca ili ako postoje neki problemi s prijenosom signala od živaca do mišića. Motorni neuroni su zaduženi za prijenos električnih signala do mišića koji potom uzrokuju kod mišića kontrakciju. Kod EMG pregleda se koristi sitni uređaj poznat pod imenom elektroda koja prevodi signale u grafikone, numeričke ili u zvukovne vrijednosti koje se zatim mogu protumačiti od strane stručnjaka kako bi se otkrilo kakvo je stanje odnosno zdravlje mišića i živaca kod pacijenta. Tokom pregleda se igla od elektrode upikne izravno u mišić kako bi se mogla zabilježit aktivnost u mišiću. Potom se koriste elektrode koje se samo nalijepe na kožu kako bi se izmjerila jačina i brzina slanja signala koji putuju između više točaka.

Za što se koristi EMG?

EMG odnosno elektromiografija se koristi kako bi se mogli na vrijeme prepoznati ukoliko postoji moguća disfunkcija mišića ili živaca. Liječnik Vas može naručiti za EMG pregled ukoliko postoje neki simptomi ili znakovi koji mogu ukazivati na poremećaj mišića ili poremećaj živaca. Spomenuti simptomi mogu biti obamrlost, trnci, osjećaj slabosti u pojedinim mišićima, grčevi u mišićima, bol u mišićima te određena vrsta boli koju osjećate u udovima, odnosno rukama ili nogama. Rezultati koji se dobiju nakon elektromiografije se koriste kako bi se moglo dijagnosticirati brojna stanja. Spomenuta stanja mogu biti poremećaj mišića (na primjer polimiozitis ili distrofija), bolesti koji mogu utjecati na prijenos signala između mišića i živaca (na primjer miastenija gravis), poremećaj živaca koji se nalazi izvan leđne moždine (na primjer periferna neuropatija ili sindrom karpalnog tunela), poremećaj koji može utjecati na motorne neurone koji se nalaze u leđnoj moždini ili u mozgu (na primjer dječja paraliza ili amiotrofična lateralna skleroza), te poremećaji koji uglavnom zahvaćaju korijen od živca (na primjer hernija diska u kralježnici).

Kako se primjenjuje EMG?

Kod EMG pregleda ne postoje rizika, te rijetko kada se dogode komplikacije. Postoji jedino veoma mali rizik od infekcije, krvarenja i ozljede živca kada se umetne igličasta elektroda.

Kada Vas doktor zakaže za EMG pregled, morate prestati koristiti bilo kakve lijekove. Prije pregleda trebate se obavezno otuširati ili okupati kako bi se makla svaka nečistoća i masnoća s kože. Prije pregleda nemojte nanijeti kremu ili losion.

Specijalist koji će provoditi elektromiografiju mora znati imate li neka određena zdravstvena stanja, te je bitno im reći ako imate, posebice ako imate srčani stimulator, neki drugi medicinski uređaj, ako uzimate lijekove koji služe za razrjeđivanje krvi, ili ako imate hemofiliju (poremećaj zgrušavanja krvi koji može dovesti do dugotrajnog i obilnog krvarenja).

Nakon pregleda ćete imati samo male modrice na mjestima gdje vam je igličasta elektroda bila umetnuta, te će ove male modrice nestati za nekoliko dana. No, ako su i dalje prisutne, obratite se svojem doktoru.


Tagovi: