Duphaston – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Duphaston - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Duphaston – djelovanje

Duphaston spada u skupinu lijekova koji se nazivaju progestagenima te isti sadrži djelatnu tvar didrodidrogesteron koji je umjetno proizveden hormon. Navedeni hormon vrlo je sličan hormonu progesteronu kojeg proizvodi sam organizam čovjeka. Duphaston se može konzumirati sam ili s estrogenima, a hoće li se uzimati u kombinaciji ovisi o tome zbog čega se bolesnik liječi. Naime, lijek se koristi kod bolnih menstruacija, kod izostanka menstruacije koja nastupa prije menopauze, kako bi se smanjili rizici pobačaja, kod liječenja endometrioze (kada tkivo sluznice raste izvan maternice) te kod liječenja simptoma menopauze koji uključuju znojenje, vrućicu, nesanicu, suhoću rodnice te probleme s mokraćnim sustavom. Lijek djeluje na način da u slučaju neravnoteže prirodnih hormona progesterona i estrogena odnosno u nedostatku progesterona, vraća ravnotežu u organizam. U svakom slučaju, kao i kod svakog lijeka, potrebno je pažljivo pročitati upute o lijeku, a o rizicima i mogućim nuspojavama potrebno je posavjetovati se s izabranim liječnikom ili ljekarnikom

Duphaston – nuspojave

Duphaston, kao i svaki lijek, može imati određene nuspojave iako se one neće pojaviti kod svakog pacijenta. Ako se Duphaston uzima sam može doći do problema s jetrom, alergijskih reakcija te oticanja kože oko lica i vrata što može dovesti do poteškoća u disanju. Česte su nuspojave migrene i glavobolje, bolnost i osjetljivost dojki, izostanak menstruacija ili neredovite i bole menstruacije, osjećaj mučnine. Manje česte nuspojave su debljanje, depresivna raspoloženja, povraćanje, alergijske kožne reakcije i omaglica. Rijetko se javlja osjećaj pospanosti, slabokrvnost, oticanje i zadržavanje tekućine u tijelu, osjećaj pospanosti te povećanja u veličini tumora. Ako se lijek uzima u kombinaciji s estrogenom moguće su i druge nuspojave. Također, kao nuspojave zabilježene su i nenormalno zadebljanje ili karcinom sluznice maternice i karcinom jajnika. Ako primijetite bilo koju od navedenih nuspojava ili od nuspojava navedenih u uputi o lijeku potrebno je odmah prestati uzimati lijek te o primijećenim nuspojavama obavijestiti svog liječnika.

Duphaston – iskustva i cijena

Duphaston se mora čuvati izvan dosega djece te se ne smije uzimati nakon isteka roka valjanosti koji je naveden na pakiranju. Lijek uobičajeno dolazi u obliku tablete koje su bijele, obložene filmom, veličine 7 mm. Na jednoj strani je uvijek utisnuta oznaka 155. Tablete dolaze u pakiranjima od 20 ili 42 tablete. Duphaston se koristi i kao hormonsko nadomjesno liječenje što sa sobom nosi i određene rizike na koje bi vas liječnik trebao upozoriti. Pa je tako npr. povećan rizik od razvijanja karcinoma dojka ako se uzima kombinacija estrogena i progestagena. Također, u rijetkim slučajevima dolazi do raka jajnika te postoji povećan rizik od stvaranja krvnih ugrušaka. Rizici koji su juš prisutni kod hormonskog nadomjesnog liječenja su rana menopauza, karcinom i hiperplazija endometrija, bolesti srca i moždani udar. Lijek je dostupan samo na recept te se cijena kreće u rasponu od 8 eura za manje pakiranje do 16 eura za veće.

Tagovi: