Duloksetin – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Duloksetin - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Duloksetin je antidepresiv sa višestrukim djelovanjem

Vaš liječnik će najbolje procijeniti koja vrsta antidepresiva će davati najbolje terapijske rezultate u vašem stanju. Duloksetin je antidepresiv sa višestrukim djelovanjem jer istovremeno djeluje na depresiju, anksioznost i neuropatsku bol (česta kod dijabetičara. Aktivna tvar ovog lijeka je duloksetinklorid, a u dodatnim sastojcima su slatke kuglice saharoze i kukuruznog škroba, pa dijabetičari i druge osobe koje imaju intoleranciju na neke šećere moraju to imati na umu. Lijek se ne preporučuje djeci do 18 g, trudnicama i dojiljama.

Ponekada se ljudi žale da im prepisana terapija ne pomaže, pa treba naglasiti da kod depresije duloksetin treba uzimati najmanje dva tjedna redovito, svaki dan propisanu dozu prije nego osjetite prve učinke lijeka na stanje vaše depresije. Kod nekih osoba može biti potrebna duža akumulacija lijeka (2 – 4 tjedna), naročito ako uzimaju puno drugih lijekova za neke druge bolesti, a ako ni tada terapija nema učinka razgovarajte sa svojim liječnikom ili o promjeni terapije ili o povećanju doze.

Kod liječenja dijabetičke neuropatije duloksetin treba uzimati duže

Ovaj antidepresiv na sličan način djeluje i na generalnu ili kroničnu tjeskobu, prema istom tajmingu akumulacije lijeka u tijelu. Kod liječenja dijabetičke neuropatije duloksetin treba uzimati duže da bi osjetili poboljšanje, neke osobe prve pomake osjete tek nakon dva mjeseca uzimanja lijeka. No, ne brinite, antidepresivi rijetko razvijaju ovisnost, neke osobe ih trebaju uzimati cijeli život i uzimaju ih, ali ne razviju ovisnost. Nakon par tjedana uzimanja ona tupa, žareća, probadajuća ili sijevajuća bol će postati blaža.

Duloksetin će vam vratiti normalne osjete i više se nećete bojati stati na svoje noge ili dodirnuti bolna mjesta. Osobe preosjetljive na duloksetinklorid ovaj lijek ne smiju uzimati zbog rizika od alergijske reakcije, oticanja, lica, grla, jezika, otežanog disanja i gutanja. Bubrežni i jetreni bolesnici također ne smiju uzimati ovaj lijek, osobe koje uzimaju druge vrste antidepresiva, ili druge lijekove koji sadrže duloksetinklorid (možda od drugih farmaceutskih proizvođača), a dijabetičari moraju redovito kontrolirati šećer u krvi.

Pratite i prijavljujte nuspojave koje može izazvati duloksetin

Suicidalne misli se često javljaju tijekom liječenja depresije, mogu biti nuspojava lijeka, ali se češće javljaju kod mlađih osoba (do 25 godine) i češće kod onih koji su ih imali i prije početka liječenja. Pratite i prijavljujte nuspojave koje može izazvati duloksetin, naročito ako su to misli o samoubojstvu ili poriv za samoozljeđivanjem. To odmah prijavite svom liječniku ili otiđite u najbližu bolnicu. Najbolje je da vaša obitelj bude upoznata sa vašim stanjem i liječenjem.

Barem jedna bliska osoba ili prijatelj treba znati da uzimate duloksetin, za slučaj omaglice, slabosti, mučnine, glavobolje, pospanosti, povišenog tlaka, lupanja srca, teškog umora i padova koji se uglavnom događaju starijim osobama. Treba pripaziti na gubitak teka, nagli gubitak tjelesne težine ili debljanje (dijabetičari), te na interakcije ovog lijeka sa drugim lijekovima koje osoba uzima za liječenje nekih drugih bolesti. Poremećaji rada štitnjače, problemi sa mjesečnicom, znojenjem, seksualne poteškoće, porast krvnog i očnog tlaka (glaukom), nuspojave se kod svakog drugačije manifestiraju.

Tagovi: