Dozvola za sportski ribolov

Sport

Dozvola za sportski ribolov

Dozvola za sportski ribolov i što je to sportski ribolov

Sportski ribolov je vrsta ribolova kojom se bave osobe koje posjeduju dozvolu za sportski ribolov, a čiji je cilj zadovoljstvo bez obzira na to da li je riječ o natjecanju ili ne. Ponekad navedene osobe konzumiraju svoj ulov. Dozvola za sportski ribolov je nešto što svaka osoba mora posjedovati ako se želi baviti ovim sportom. Postoje razna natjecanja na lokalnoj, regionalno, nacionalnoj i svjetskoj razini, na kojima ribiči mogu iskušati svoju vještinu sportskog ribolova. Jedan od ciljeva sportskog ribolova je uhvatiti što veću i cjenjeniju ribu.

Da bi pojedina osoba bila uspješna u sportskom ribolovu, mora posjedovati određene vještine, fizičku spremu te adekvatnu opremu koju može nabaviti putem interneta ili u nekoj trgovini s ribičkom opremom. Sportski ribolov odvija se na moru, jezerima i rijekama, sve ovisno što pojedini ribič preferira. Na internetu postoje razni forumi na kojima ribiči iz cijelog svijeta ostavljaju svoje komentare i savjete vezane uz sportski ribolov. U nastavku teksta pročitajte kako se dobiva dozvola za sportski ribolov.

Što je to i kako se dobiva dozvola za sportski ribolov?

U ovom odlomku pročitajte što je to i kako se dobiva dozvola za sportski ribolov. Dozvola za sportski ribolov je isprava koju izdaje nadležno ribičko društvo. Naime, sve vode u Republici Hrvatskoj su u nadležnosti pojedinog ribičkog društva. Najduža rijeka u Hrvatskoj, Sava, je podijeljena na nekoliko sektora od kojih je svaki u nadležnosti drugog ribičkog društva. Kao što je i Sava, tako su i sve druge najveće rijeke u Hrvatskoj podijeljene na sektore.

Što se tiče dozvole za sportski ribolov na moru, ona se izdaje u Ministarstvu poljoprivrede. Dozvola se može kupiti za određeno vrijeme, a najduže za jednu godinu. Cijena dozvole ovisi o vremenu trajanja same dozvole. Dozvola se kupuje u nadležnom ribičkom društvu i vrijedi samo za sektor kopnenih voda kojima upravlja to ribičko društvu. Ako osoba ne posjeduje dozvolu za ribolov može dobiti kaznu za nepropisni ribolov. Postoje i odredbe koje određuju kilažu ulova koju pojedina osoba smije zadržati.

Dozvola za sportski ribolov i oprema

Sada kada znate što je i čemu služi dozvola za sportski ribolov, vrijeme je da saznate koju opremu trebate imati kako bi bili što uspješniji u sportskom ribolovu. Oprema između sportskog ribolova na kopnenim vodama i sportskog ribolova na moru u pojedinim stavkama se razlikuje. Za oba oblika sportskog ribolova treba vam ribički štap. Prve razlike su vidljive kod udica, najlona i olova. Nadalje, osim ribičkog štapa i popratne opreme, trebati ćete i stalke za svoj ribički štap, kako ga ne bi trebali držati čitavo vrijeme dok pecate.

Uz navedeno, trebati će vam i mamci. Ova stavka najviše varira, jer vrsta mamca će ponajviše ovisiti o tome koju ribu želite uloviti. O tome koja riba voli koji mamac možete saznati u trgovinama ribičkom opremom ili na internet forumima vezanim za ribolov i sportski ribolov. Uz sve navedeno trebati će vam i hvataljka s kojom ćete lakše sebi privući uhvaćenu ribu. Saznajte gdje se u vašem kraju izdaje dozvola za sportski ribolov te ju svakako nabavite ako se planirate baviti sportskim ribolovom.

Tagovi: