Doreta – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Doreta - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Doreta lijek i njegovo djelovanje

Lijek Doreta je kombinacija dvaju analgetika, tramadola koji je opioidni analgetik i paracetamola koji je slabiji analgetik ali potiče djelovanje tramadola. Ovaj lijek je namijenjen smanjivanju umjerene do jake boli, te ukoliko je potreban ovako snažan analgetik to će vam vaš liječnik i propisati, naročito zbog toga što sastojak tramadol djeluje poput narkotika i izaziva ovisnost.

Doreta je lijek uz koji se ne smije konzumirati alkohol jer on sam po sebi djeluje na način da izaziva pospanost i smanjuje kognitivne funkcionalnosti jer zapravo djeluje poput morfina, te kodeina koji su vrlo jaki analgetici. Ne preporučuje se u kombinaciji sa bilo kakvim drugim lijekovima, te ukoliko imate poremećaje rada jetre, bubrega, ukoliko imate astmu ili bilo kakve poremećaje sa disanjem i probleme sa plućima, te ukoliko imate epilepsiju koja nije regulirana lijekovima.

Terapija ovim lijekom se ne preporučuje tokom trudnoće i tokom dojenja jer će lijek svakako doprijeti do djeteta. Upravljanje vozilima i strojevima se ne preporučuje kada se koristi ovaj lijek jer su psihofizičke sposobnosti usporene i lijek uzrokuje stanje pospanosti.

Nuspojave koje uzrokuje Doreta lijek

S obzirom da lijek Doreta ima opioidni učinak ne preporučuje se primjenjivati ovaj lijek na djeci mlađoj od 12 godina, te ovaj lijek odrasle osobe mogu uzimati kada je stvarno neophodan i u kraćem vremenskom periodu. Lijek nije namijenjen za dugotrajnu upotrebu jer će izazvati narkotičnu ovisnost. Nuspojave bi se mogle pojaviti i kod predoziranja jer bi moglo doći do teškog oštećenja jetre i njene funkcije.

Kao nuspojave se mogu pojaviti i poremećaji svijesti, grčevi, problemi s disanjem, problemi s povraćanjem i bolovima u trbuhu, a i gubitka tjelesne težine. Glavobolje, poremećaji spavanja, promjene raspoloženja koje mogu biti od euforija do tjeskoba, suha usta, smetenost, pojačano znojenje i svrbež također su nuspojave Doreta lijeka.

Dodatno moguće nuspojave terapije ovim lijekom su visoki krvni tlak, zujanje u ušima, noćne more i halucinacije, gubitak pamćenja, depresije, nekontrolirano trzanje mišićima, ali i trnci u udovima rukama i nogama. Također se može dogoditi i pojava krvi u stolici, povišene razine jetrenih enzima u krvnim pretragama, razne kožne reakcije, poteškoće s mokrenjem u vidu bolnog i otežanog mokrenja. Drhtanje, kratkoća daha, zamagljen vid, te gubitak svijesti teže su nuspojave koje ipak mogu pojaviti kod nekih osoba.

Iskustva s lijekom Doreta i cijena

Pacijenti koji su koristili lijek Doreta svjedoče da su od lijeka bili pospani, te da je lijek učinkovito djelovao na nestanak bolova koji su bili jaki. Neki koji su konzumirali alkohol uz ovaj lijek su osjetili pojačano djelovanje lijeka jer je alkohol pojačao sedativni učinak lijeka. Upravljanje vozilima i strojevima osobe koje su koristile ovaj lijek svakako ne preporučuju zbog smanjene koncentracije i osjećaja usporenosti.

Kod nekih osoba Doreta može djelovati prejako, dok kod drugih osjećaj boli nije nestao ni nakon konzumiranja lijeka, ili se bol neznatno smanjila. Iskustva osoba koji su koristili ovaj lijek neko određeno vrijeme upućuju na to da sa prestankom korištenja ovog lijeka ne treba prestati naglo jer se stvorila ovisnost, pa kod naglog prestanka uzimanja lijeka dolazi do apstinencijske krize. Potrebno je postepeno ukidanje lijeka sa smanjenim i rjeđim dozama kako bi se tijelo postepeno naviknulo na manju količinu opioida koje je dobivalo kroz ovaj lijek.

Lijeka se izdaje isključivo na recept liječnika i to u samo posebnim slučajevima kada su bolovi jaki i potreban je lijek koji je djelotvoran i učinkovit u smanjivanju bolova te zbog toga ga nije moguće kupiti u ljekarni, jer vam je potreban recept.


Tagovi: