Recept za prave ćevape. Odmah zapišite. Napravite smjesu bolju nego u ćevabdžinici

Hrana i piće

Recept za prave čevape. Odmah zapišite. Napravite smjesu bolju nego u ćevabdžinici

Recept za savršene ćevape

Od kada je ćevapa vode se rasprave o tajnama njegova recepta. Kako napraviti dobar ćevap, kako ga i na čemu ispeći, što sve ide u ćevap, a što ne ide. Sada Vam napokon donosimo provjerenu recepturu isprobanu više puta.

Ćevap je simbol Balkana. Među narodima bivše države često se vode „ratovi“ čiji su ćevapi bolji. Da bi napravili kvalitetnu smjesu za ćevap, potrebno vam je samo JEDNO, dobro i kvalitetno meso.

Ćevap nije mješavina začina, Vegete, povrća, krušnih mrvica, sode bikarbone i slično. Dok jedete ćevap jedino što je bitno je okus sočno pečenog mesa na ugljenu (drvetu) graba i bukve.

Juneći vrat jedan je od glavnih sastojaka, no želite li nešto nježniji ćevap tada možete koristiti teletinu. 70% mesa u ćevapu upravo je juneće ili po želji teleće. Ostatak mesa cca 30% odlazi na ovčetinu ili janjetinu ( opet po vašem izboru ).

Kako bi ćevap bio sočan koristi se juneći loj 2-3 % koji se dva puta melje na finu šajbu. Što se tiče začina koristite isključivo sol ( obično 2% ukupne količine mesa ), papar, gaziranu vodu u kojoj je prethodno (nekoliko sati ) odležao nasjeckani češnjak. Otprilike 1 dcl gazirane vode po kilogramu mesa.

Sve skupa dobro promiješati, prekriti folijom ili poklopcem kako ne bi ulazio zrak, te smjesu ostaviti 24-48 sati u frižideru. Prije pečenje potrebno je smjesu još jednom dobro promiješati i ostaviti na sobnoj temperaturi kako bi se meso temperiralo.

Preferirate li više svinjetinu u ćevapu, tada možete zamijeniti ovčetinu ili janjetinu svinjetinom čime ćete dobiti banjalučki ćevap.

Tagovi: