Doniranje organa u Hrvatskoj – kako i na koji način

Ljepota i zdravlje

Doniranje organa u Hrvatskoj - kako i na koji način

Doniranje organa u Hrvatskoj

Doniranje organa odnosno darivanje organa je znak altruizma i plemenitosti s kojom neka osoba iskazuje svoju namjeru i želju da nakon svoje smrti daruje svoje organe ili bilo koji drugi dio tijela kako bi se moglo pomoći drugim osobama kojima su ti organi životno potrebni. Prema zadnjim podacima, Hrvatska je vodeća zemlja u svijetu prema broju doniranih organa, te ima najkraći period čekanja za presađeni organ.

Doniranje organa je u današnjem dobu postalo opće prihvaćeno te je do sada mnogobrojnim bolesnicima pomoglo kojima je iz bilo kojeg razloga došlo do zakazivanja organa, bilo zbog bolesti ili nekog virusa, bakterije ili toksina. Mogu se presaditi organi poput bubrega, jetre, gušterače, srca, pluća te do tkiva poput kože, dijelova kostiju, srčanih zaliska, krvnih žila, rožnica i slično. U Hrvatskoj se može veoma lako donirati ovi organi, a mi ćemo vam kroz ovaj članak kako i na koji način se to može napraviti.

Doniranje organa – kako

Doniranje organa može zaista pomoći mnogim osoba kojima se zbog neke nesreće, bolesti ili nešto treće dogodilo nepovratno zakazivanje organa poput bubrega ili su izgubili neku funkciju poput vida. Na primjer, tako nečiji zdravi bubreg može pomoći osobi čiji su bubrezi zakazali te se liječe peritonealnom dijalizom ili hemodijalizom tri puta tjedno kako bi mogli živjeti dalje, ili osobe koje su zbog nesreće doživjele oštećenje vida i slično. Svaka osoba može postati donor organa, osim ako nije naglasilo tokom svojeg života da se k tome protivi osobno, kao što to piše u zakonu o presađivanju u Replici Hrvatskoj.

Bitno je da nakon smrti osobe organi kao i tkiva moraju biti zdrava i čitava kako bi se oni mogli presaditi i dati drugoj osobi. Tako istim načinom je i svaka osoba primatelj organa, ukoliko se ona nađe u takvoj situaciji gdje joj treba organ. U sljedećem dijelu ćemo vam reći kako se doniranje organa u Hrvatskoj radi.

Doniranje organa – na koji način

Doniranje organa se provodi u bolnici gdje ujedno mora nastupiti smrt osobe, jer jedino se na tome mjestu mogu svi organi održati u pogodnom stanju kako bi se mogli dalje presaditi potrebitim osobama. Sve osobe koje žele da se njihovi organi nakon smrti doniraju drugima, trebaju to reći tokom svojeg života svojim najbližim osobama, bilo to obitelj ili prijatelji, te za svaki slučaj napisati svoju odluku na papir i staviti na sigurno mjesto.

Možete ispuniti karticu za doniranje organa imati ju uvijek sa sobom u torbi ili novčaniku kako biste imali dokaz o svojoj donesenoj odluci, ili ako ne želite možete potpisati posebnu izjavu o tome da ne želite darivati svoje organe. Svatko je u Republici Hrvatskoj donor organ osim ako nije potpisao navedenu izjavu o nedarivanju organa. Ako se smrt dogodi u bolnici i liječnici su sve pokušali da spase život, njegovi će se organi i tkiva donirati prema njegovoj želji, ukoliko su naravno zdrava i čitava.

Tagovi: