Dividenda značenje

Financije

Dividenda značenje

Zatraži brzi kreditAKCIJA! BESPLATAN kredit za NOVE korisnike do 400 € sa rokom otplate do 30 dana. Bez naknada, jamca i skrivenih troškova. Posudiš 400 € - vratiš 400 €

Koji iznos trebate?

50 € (376,73 kn) 4000 € (30138 kn)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : 8:30
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € (3.013,8 kn) na maksimalan rok do 30 dana!

Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 € (7.534,5 kn) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.017,10 € (7.663,33 kn), uz EKS 7,13%, iznos Premije 17,10 € (128,09 kn) te iznos mjesečne rate 203,42 € (1.532,67 kn) (5 rata). Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,15%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Dividenda značenje i koja nje njezina važnost

Novac danas pokreće svijet. To je činjenica. A oblik trgovačkog društva u kojem se najviše novca okreće svakako je dioničko društvo. Ako vas zanima dividenda značenje, najprije morate razumjeti o čemu se radi kada je u pitanju dioničko društvo. Da bi smo uopće objasnili koliku avžnost dioničko društvo ima u današnjem svijetu, vrijedi ispričati priču o tome kako su Ande bile pokorene. Ta prekrasna, visoka i zastrašujuća planina u Južnoj Americi izgleda praktički nemoguće za preći. Tisuću kilometara nazuboljenih vrhova stijene sijeku kontinent Južne Amerike po pola.

Od velikog je značaja za zemlje tog kontinenta bilo provlaćenje plinovoda preko tog planinskog masiva. Za izvesti takav projekt potrebna je enormna količina kapitala. Najbolji način kako skupiti taj kapital je na javnoj dražbi početi prodavati dionice zainteresiranoj javnosti koja će potom uložiti u kompaniju koja će takav projekt izvršiti. Nagrada članovima tj. vlasnicima takvog dioničkog društva je isplata dobiti tog društva svojim članovima. Ta dobit koja se plaća članovima se zove dividenda, i to je dividenda značenje.

Dividenda značenje i sve što trebate znati o njoj

U prethodnom smo poglavlju objasniti dividenda značenje na primjeru skupog projekta provlačenja plinovoda preko Andi. U ovom poglavlju ćemo pak detaljnije objasniti koje dividenda značenje ima u današnjem svijetu. Dioničari nekog dioničkog društva zarađuju preko dividende. Da bi neka osoba postala dioničar nekog društva, ona će imati ustvari dva osnovna motiva da postane dioničarom: ili da kupi dionice po jeftinoj cijeni i kasnije proda po skupljoj i na taj način zaradi, ili zato što želi dobivati povrat na uloženi kapital u obliku dividende. Potonja osoba želi držati svoju dionicu duže vremena i takvo ulaganje se zove dugoročno ulaganje.

Dividenda se smatra kao odraz profitabilnosti kompanije, gdje kompanija iz svoje dobiti isplaćuje dividendu dioničarima. Isplatu dividendi određuju direktori tvrtke. Ovdje je riječ o dva interesa koja su možebitno u međusobnom sukobu: Isplatom što veće dividende ta će dionica biti još privlačnija na tržištu i više ljudi će ju htjeti kupiti što znači da će cijena rasti. Istodobno, isplatom visoke dividende ostati će malo resursa koji se mogu ponovno investirati u kompaniju za financiranje njezinih potreba u idućoj poslovnoj godini.

Dividenda značenje koje ona ima za ulagače

Što je dividenda i dividenda značenje koje ona ima za ulagače je nešto što bi trebali znati čak i ako niste dioničar firme. Ukratko, ako ste dioničar i ako direktori firme čiji ste dioničar odluče da žele raspodijeliti dio dobiti dioničarima u obliku dividende, biti ćete jako sretni jer dio kapitala koji se investirali se vraća vama. Dobro je stoga znati koje sve dividende uopće postoje.

Dok se kao najčešći oblik dividende spominje dividenda isplaćena u obliku gotovine, također postoji i dividenda u dionicama, tj. da vam se dividenda raspodjeluje u dionicama umjesto u novcu. Svaki oblik dividende ima svoje prednosti i mane, međutim, dioničari najčešće preferiraju dividendu u obliku gotovine. Iznos dividende također varira od kompanije do kompanije. Da biste razumjeli dividenda značenje tj. koliko je dividenda visoka, ona se najčešće prikazuje u postotku naspram vrijednosti same dionice. Npr. ako ćete isplatom dividende dobiti vrijednost dionice u iznosu od 5 %, radi se o poprilično visokoj dividendi za hrvatske pojmove.

Tagovi: