Disulfiram – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Disulfiram - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Disulfiram lijek koji će alkohol alkoholičaru učiniti odvratnim

Alkoholizam je najraširenija ovisnost na svijetu, jer ga u odnosu na druge opijate ljudi mogu kupiti u svakom supermarketu, u malim i velikim trgovinama, na svakom kiosku, a kultura pijenja u svim životnim situacijama, u svim ugostiteljskim objektima, alkoholičarima ne olakšavaju odvikavanje od alkohola. Sada postoji lijek disulfiram koji će alkohol alkoholičaru učiniti odvratnim na organskoj razini i tako ga odvratiti od pijenja. Ovaj lijek ne smijete davati alkoholičaru bez njegovog znanja i pristanka.

Disulfiram lijek za odvraćanje od alkohola se ne smije uzimati najmanje 12 sati nakon pijenja, a kada ste na odvikavanju i samo kap alkohola će izazvati tjelesne neugodnosti poput glavobolje, mučnine, povraćanja, a već nakon 10 minuta od popijene i najmanje količine alkohola započinje tjeskoba, znojenje, slabost, gušenje, zbunjenost i dezorijentacija, omaglica i smetnje s vidom, teško disanje, gušenje. Ovaj lijek se uzima jedanput dnevno, može se uzimati prije jela ili u toku jela, a ako izaziva pospanost, uzmite ga navečer.

Disulfiram nije lijek protiv alkoholizma, ali odvraća od alkohola

Odvikavanje od alkohola traži napor volje, potporu bliskih osoba i obavezno psihološko savjetovanje. Nužno je shvatiti da disulfiram nije lijek protiv alkoholizma, ali odvraća od alkohola i služi kao potpora savjetovanju. Lijek se mora koristiti redovito kako bi postigli željeni rezultat, a to je prestanak pijenja. Obzirom da alkoholizam razara obitelji, uništava karijere i zdravlje, da je odvikavanje teško, ovaj lijek je velika pomoć pri odvikavanju. Doziranje može odrediti liječnik prema vašem općem zdravstvenom stanju.

Disulfiram mnogi uzimaju i prema uputi o lijeku i to je u redu, ali kod težih nuspojava se ipak treba obratiti liječniku. Najveća dnevna doza može ići do 500 miligrama, a ako vam je teško progutati tabletu, slobodno je zdrobite i popijte s vodom ili nekim voćnim sokom. Ako koristite puno drugih lijekova za neke druge bolesti, onda se svakako posavjetujte sa svojim liječnikom prije početka uzimanja ovog lijeka. Propuštenu dozu uzmite odmah čim se sjetite i dalje uzimajte redovito.

Preporuke i mjere opreza svima koji uzimaju disulfiram

Kronični bolesnici, trudnice i dojilje, te alergičari se moraju posebno savjetovati sa svojim liječnikom prije početka uzimanja lijeka za odvraćanje od alkohola. I vaš liječnik i upute o lijeku sadrže preporuke i mjere opreza svima koji uzimaju disulfiram, a djeca, trudnice i dojilje ga ne bi trebale uzimati. Ako ostanete trudni dok uzimate ovaj lijek odmah obavijestite svog liječnik. Ako idete na neku operaciju, čak i ako je to najobičnije vađenje zuba, savjetujte se s liječnikom.

Obzirom da disulfiram izaziva pospanost, ne vozite dok ga uzimate jer lako možete zaspati za volanom. Osobe koje boluju od dijabetesa, bubrežnih bolesti, epilepsije, bolesti jetre ili bolest štitnjače ovaj lijek trebaju koristiti pod liječničkim nadzorom. Nemojte uzimati lijekove bez recepta koji sadrže alkohol (sirup protiv kašlja) i vitamine, kao i umake u kojima ima alkohola ili octa, čak i slastice i drugu hranu u kojoj ima alkohola ili octa, jer i najmanja količina alkohola izaziva neugodne nuspojave.

Tagovi: