Što je diklofenak

Što je diklofenak

Diklofenak je nesteroidni antireumatik, analgetik i antipiretik

Kod kroničnih bolesti kostiju, mišića i tetiva, te ozljeda i trauma sve više se koriste lijekovi sa produženim djelovanjem, što znači da lijek postepeno otpušta ljekovite tvari i bolesniku tako olakšava bolna stanja do sljedeće doze. Diklofenak je nesteroidni antireumatik, analgetik i antipiretik koji se propisuje bolesnicima sa raznim reumatskim stanjima, reumatoidnim artritisom, reumatizma mekih tkiva, osteoartritisa, gihta, bolne kralježnice, menstrualne boli, sportskih ozljeda, uganuća, iščašenja, istegnuća, prijeloma, za postoperativne boli, bubrežnih i žučnih kolika.

Diklofenak nije namijenjen za liječenje djece, osim ako nije pripravljen u obliku čepića protiv visoke temperature. Ne bi ga smjele uzimati osobe alergične na acetilsalicilnu kiselinu (aspirin, ibuprofen) ili na neki drugi sastojak u ovom lijeku (diklofenaknatrij), ne smiju ga uzimati osobe sa čirom na želucu ili dvanaestercu, ulcerozni kolitis, krvarenje u crijevima, ako ste u zadnjem tromjesečju trudnoće, ako ste imali infarkt ili moždani udara ili imate problema sa srcem, bubrezima ili jetrom, ugrušcima i krvnim žilama.

Diklofenak i interakcije sa drugim lijekovima za druge bolesti

Nesteroidni protuupalni antireumatici se uglavnom dobro podnose, a rijetke nuspojave kod ovog lijeka osjećaju oko 2 % bolesnika. Diklofenak i interakcije sa drugim lijekovima za druge bolesti su mogući, pa ako imate dijabetes, Crohnovu bolest ili bilo kakve kronične probavne smetnje, astmu, bilo kakva krvarenja ili krvne bolesti, trombozu (ugruške), anginu pektoris, bolest jetre ili bubrega, ako imate porfiriju (staračka dob), ako bolujete od lupusa, ako dojite, posavjetujte se sa svojim liječnikom prije uzimanja ovog lijeka.

Diklofenak se uzima prema uputi liječnika ili prema uputi o lijeku. Kod jače izraženih nuspojava, ne morate prestati uzimati lijek, smanjivanje doze obično smanjuje i nuspojave. Uzimanje visokih doza kroz duže vrijeme nosi rizik od srčanog ili moždanog udara. Ovaj protuupalni lijek djeluje na glavobolju i povišenu temperaturu. U interakciji s drugim lijekovima može se dogoditi smanjena djelotvornost diklofenaka, ali i tih drugih lijekova, ka što su lijekovi za dijabetes, antikoagulansi, litij, antidepresivi i drugi nesteroidni lijekovi.

Diklofenak može imati ovakve nuspojave

Ono što treba znati o nuspojavama na bilo koji lijek je da se neke nuspojave događaju nekim ljudima, a nikada se jednoj osobi ne dogode sve nuspojave. Diklofenak može imati ovakve nuspojave kao što su probavne smetnje, bol u trbuhu, mučnina, povraćanje (tragovi krvi u povraćenom sadržaju), vjetrovi, žgaravica, moguća krvarenja u želucu ili crijevima (krv u stolici, poput katrana crna stolica), promjene u urinu (količina ili boja urina), tada se obratite svome liječniku za savjet.

Diklofenak može izazvati i alergijsku reakciju praćenu oticanjem lica, usta, grla, šaka i prstiju, ili osipom i svrbežom na koži, mogu se pojaviti modrice po koži (hematomi ili podljevi), bolno crvenilo, plikovi, ljuštenje kože. Može se pojaviti žutilo kože ili bjeloočnica (poremećaj rada jetre), teško disanje, kratki udasi praćeni zviždanjem (bronhospazam), upala grla praćena visokom temperaturom koja teško prolazi. Pad krvnog tlaka praćen omaglicom ili vrtoglavicom, naticanje zglobova i druge, vrlo rijetke nuspojave, a svaku od njih morate prijaviti svom liječniku.


Tagovi: