Diclo duo – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Diclo duo - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Diclo duo je protuupalni nesteroidni antireumatik

Lijek koji djeluje protuupalno, analgetski i antipiretski zapravo smiruje upalu, ublažava bol i snižava temperaturu. U istu svrhu se koriste i kortikosteroidi, ali većina ljudi će ako može birati izabrati nesteroidne lijekove. Diclo duo je protuupalni nesteroidni antireumatik koji ublažava i liječi mnoga bolna stanja od reumatizma i menstrualnih bolova do mnogo drugih bolnih stanja. Njegovo djelovanje se pokazalo efikasnim kod reumatoidnog artritisa, degenerativnog artritisa zglobova i kralježnice, gihta, reumatizma mekih tkiva, uganuća, istegnuća, ozljeda.

Diclo duo se koristi i kod stomatoloških zahvata i manjih operacija, upale živaca, prijeloma kostiju, kod lumbalnih bolova u donjem dijelu kralježnice, kod bubrežnih ili žučnih kolika (grčeva). Ako planirate trudnoću imajte na umu da ovaj lijek može otežati začeće, trudnice ovaj lijek ne smiju uzimati, a kod postporođajnih grčeva ovaj lijek smiju uzimati samo majke koje ne doje. Iskustva pacijenta su dobra možda i zato što lijek ima produljeno djelovanje, cijena je povoljna, ali osobe mlađe od 18 godina ga ne bi trebale uzimati.

Diclo duo nemojte kombinirati sa drugim nesteroidnim lijekovima

Ako uzimate više lijekova za različite bolesti obavezno pročitajte uputu o lijeku, naročiti obratite pažnju na opisane interakcije s drugim lijekovima. Diclo duo nemojte kombinirati sa drugim nesteroidnim lijekovima, a ako ste alergični ana aspirin ili ibuprofen ni ovaj lijek ne bi trebali uzimati. Pratite reakcije na lijek ako istovremeno uzima lijekove za dijabetes, antikoagulanse, diuretike, lijekove za liječenje raka, za hipertenziju, antibiotike, neke lijekove za srce, kortikosteroide, antiepileptike, antidepresive, antipsihotike i svaku reakciju javite svom liječniku.

Diclo duo uzimajte kako je liječnik propisao, naročito ako lijek uzimate duže vremena, predoziranje može dovesti do infarkta (srčani udar) ili inzulta (moždani udar). Ako se pojave probavne smetnje ili krvarenje odmah se javite svom liječniku. Ako se ne osjećate dobro, imate glavobolju, umorni ste, možda je neka akutna infekcija na pomolu, a ovaj lijek je prikrio povišenu temperaturu. Nikako ne uzimajte lijek uz alkohol i ako ste pušač naglasite to svom liječniku prije nego počnete uzimati lijek.

Diclo duo može imati nuspojave

Nema lijeka bez nuspojava, pa tako i diclo duo može imati nuspojave koje se ne moraju pojaviti kod svakoga i kod svakoga mogu biti drugačije. Najčešće nuspojave su probavne smetnje i one su obično prolaznog karaktera, ali kod težih nuspojava lijek treba odmah prestati uzimati i javiti se svom liječniku. Bol u prsima može biti znak alergijske reakcije na lijek, ali i oticanje lica, usta, ždrijela, no bolovi u prsima mogu ukazivati na infarkt ili moždani udar.

Diclo duo prestanite uzimati i ako se pojavi osip, crvenilo, mjehurići, ljuštenje kože (toksična nekroliza), ako se pojave snažni bolni grčevi u trbuhu, s krvarenjem u stolici ili povraćanjem krvi ili se pojavi krv u urinu (vjerojatno iz bubrega), ako se pojavi snažna glavobolja sa preosjetljivošću na svjetlost, možda je meningitis. Oticanje nogu i ruku (zadržavanje tekućine u tijelu), pospanost, umor, vrtoglavica, nagli pad tlaka, teško disanje i razne druge smetnje, odmah prestanite uzimati lijek i idite svom liječniku.


Tagovi: