Diazepam tablete – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Diazepam tablete - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Diazepam tablete djelovanje

Diazepam tablete je lijek koji je poznatiji kao Valium, a njegovo djelovanje je sedativno, hipnotičko, anksiolitičko, mišićno-relaksirajuće i djeluje antikonvulzivno. Ovaj lijek se izdaje isključivo na liječnički recept, a u većim dozama može djelovati i kao anestezija. Ovaj lijek pripada skupini lijekova benzodiazepini koji imaju sličan sastav i u slične se svrhe koriste za liječenje.

Diazepam tablete će liječnik propisati kada je potrebno liječiti anksioznost, u slučaju kada su se pojavili simptomi odvikavanja od alkohola u obliku drhtavice i uznemirenosti, te ukoliko se liječe određene vrste napadaja ili grčeva mišića.

Ujedno se lijek koristi u liječenju anksioznosti koja se javlja u obliku straha, agresivnosti, napetosti ili uznemirenosti. Moguća je primjena i kod kratkotrajnog liječenja nesanica, te za pripremu pacijenata prije operativnih zahvata za smirenje u premedikaciji. Lijek također ima primjenu u liječenju konvulzija kod epilepsija, ali i u porodništvu kod placenta previja i preeklampsija. Doziranje je uvijek individualno ovisno što se liječi i kojim je intenzitetom i dozama liječenje potrebno ovisno o stanju pacijenta.

Diazepam tablete nuspojave

Diazepam tablete ukoliko dođe do predoziranja, odnosno prekoračenja preporučene doze imat će sljedeće simptome i nuspojave kao što su pospanost, otežano disanje, usporeni pokreti i refleksi, poremećaji govora i koordinacije pokreta tijela, hipotenzija i čak i koma. U tom slučaju bit će potrebno ispiranje želuca, ali i moguće ventiliranje u za praćenje vitalnih znakova životnih funkcija ljudskog tijela.

Diazepam tablete mogu usporiti funkciju mozga i ozbiljno poremetiti prosudbu i motoričke sposobnosti, stoga je konzumacija alkohola strogo zabranjena. Upravljanje vozilima i strojevima također nije preporučljivo, zapravo zabranjeno je jer su refleksi i mogućnost prosudbe značajno smanjeni prilikom korištenja ovog lijeka.

Uz umor i mamurluk koji se osjeća, moguće su i glavobolje, tremor, vrtoglavice, mučnine, zatvor, ali i pretjerano suha usta ili pretjerano lučenje sline. Ozbiljne nuspojave će zahtijevati hitnu intervenciju liječnika a mogu se pojaviti u raznim oblicima kao što su usporen govor, misli o samoubojstvu, gubitak pamćenja, zbunjenost, zamagljen ili dvostruki vid, vrtoglavica, problemi sa jetrom, nemogućnost mokrenja, ili nemogućnost zadržavanja urina, znojenje, konvulzije, te trbušni grčevi.

Diazepam tablete iskustva

Iskustva ljudi koji koriste Diazepam tablete ukazuju da je potreban poseban oprez ukoliko se konzumiraju drugi lijekovi, te o tome obavijestiti liječnika koji je propisao ovaj lijek. Čak i ukoliko se koriste biljni i homeopatski lijekovi mogu biti u interakciji sa ovim lijekom. Postoje lijekovi koji otežavaju djelovanje ovog lijeka, a neki lijekovi mogu pojačati djelovanje ovog lijeka.

Tako na primjer iskustva pacijenata ukazuju da uzimanje lijekova protiv alergija u kombinaciji sa ovim lijekom može izazvati veliku pospanost, ali i djelovati puno opasnije u smislu da može poremetiti ili čak zaustaviti disanje.

Neki od pacijenata koji su koristili Diazepam tablete doživjeli su i teške alergijske reakcije u obliku problema sa disanjem, otekline u grlu i jezika, sa pojačanim osipima. Svaka teška alergijska reakcija može dovesti do anafilaktičkog šoka i smrti. Iskustva pacijenata ne preporučuju konzumiranje alkohola dok se troše ove tablete jer nuspojave mogu biti vrlo ozbiljne. Lijek se izdaje isključivo na recept i na preporuku liječnika.

Tagovi: