Daltonizam – poremećaj prepoznavanja boja

Daltonizam - poremećaj prepoznavanja boja

Daltonizam, nerazlikovanje boja ili sljepoća za boje

Oko 8% muškaraca i 0,5% žena pati od neprepoznavanje boja i za njih je jako važno izabrati prikladna zanimanja. Prvi put je ovaj problem uočio, proučio i opisao engleski kemičar i fizičar John Dalton 1798. godine. Daltonizam, nerazlikovanje boja ili sljepoća za boje se danas kroz jednostavne testove lako otkriva. Sljepoća za boje se ipak vodi kao poseban poremećaj, ali često se događa zabluda da su neprepoznavanja boja i sljepoća na boje jedan te isti poremećaj, nisu, samo su slični.

Zdravi ljudi s normalnim vidom mogu raspoznavati spektar od oko 2000 boja, osoba koju muči daltonizam može imati jedan od tri vrste tog poremećaja. Osobe koja imaju protonopiju ne prepoznaje crveni dio spektra i malo ih je. Deuteranopija je nerazlikovanje boja zelenog spektra, ali i neraspoznavanje crvene i zelene boje. Tritanopija je nerazlikovanje boja plavog spektra i vrlo je rijetka. Najrjeđe je potpuno neraspoznavanje boja, sve je u crno-bijelom tonu.

Daltonizam je urođeni, nasljedni poremećaj koji je neizlječiv

Genetska greška na kromosomu X je uzrok neraspoznavanja boja, kako kod žena ima dva X kromosoma, onaj ispravni nadjača oštećeni i zato manje žena ima ovaj poremećaj. Daltonizam je urođeni, nasljedni poremećaj koji je neizlječiv, ali se sustavno traži genska terapija koja bi na neki način reprogramirala mozak i daltonistima pomogla da vide i raspoznaju sve boje. Uz ovaj urođeni i nasljedni poremećaj raspoznavanja boja postoji i stečeni koji je posljedica raznih očnih bolesti i njihovih komplikacija.

Daltonizam, naočale ili leće za raspoznavanje boja daju nadu mnogima koji se muče s ovim poremećajem, ali nisu svi daltonisti kandidati za ove naočale. Naravno, ove naočale ne liječe poremećaj, ali uvelike olakšavaju život daltonistima, a vaš oftamolog će utvrditi mogu li te naočale pomoći vama. Ako ne vidite crveni ili zeleni spektar, mogu vam pomoći, ali ako imate kombinirani poremećaj i na crvenu i na zelenu boju, vama ni naočale ni leće ne mogu pomoći.

Daltonizam, rana dijagnoza, obrazovanje i izbor zanimanja

Živimo u koloriranom, šarenom svijetu i sve je tome prilagođeno, sustav obrazovanja, izbor zanimanja i orijentacija u prostoru, zato je od životne važnosti prepoznati i dijagnosticirati poremećaj raspoznavanja boja u što ranijoj dobi. Daltonizam, rana dijagnoza, obrazovanje i izbor zanimanja, priroda je puna boja, hrana nam je obojena, odjeća i svi objekti u interijeru i eksterijeru, a zbog neraspoznavanja boja u mnogim zanimanjima daltonisti ne mogu biti adekvatno učinkoviti i ne bi ni trebali birati takva zanimanja.

Možda u skoroj budućnosti genska terapija oboji svijet i daltonistima, ali dotle suradnja oftamologa, pedijatra ili obiteljskog liječnika, pedagoga i nastavnog osoblja sa roditeljima pomaže djetetu koje ima daltonizam da što bezbolnije prođe kroz sustav obrazovanja i pravilno izabere zanimanje u kojem će se moći afirmirati i postići najbolje rezultate. Vozači daltonisti se "švercaju" na semaforima kroz boje gledajući svjetla gore-dole-sredina, a na samo njima znane načine raspoznaju i ostale prometne znakove, fokusirajući se uglavnom na oblike.


Tagovi: