Dali proteini debljaju

Dali proteini debljaju

Proteini u prehrani

Namirnice s visokim udjelom proteina, meso i sir, no i proteini u obliku suplementa organizmu daju potrebnu energiju, drže nas duže zasićenima i potiču rast mišića. No, ukoliko se pretjerano unosi proteina koji se ne troše oni će se pretvarati u masnoće umjesto da se ugrađuju u mišiće. Bodybuilderi i sportaši jako dobro znaju kako djeluje protein i zašto su oni potrebni da bi izdržali fizičke napore u sportovima kojima se bave.

Proteini ne debljaju već su odličan izvor potrebnih hranjivih tvari koje će se potrošiti tjelesnom aktivnosti, a uz to čak ćete i smršavjeti jer će se nepotrebne masnoće istopiti i potrošiti kao energija, a mišići će se razvijati i rasti. No, ako se ne bavite tjelesnim aktivnostima pretjeran unos proteina bit će previše za vaše tijelo i nakupljena energija se neće trošiti već će se pretvarati u masnoće. Stoga, pazite koliko proteina unosite dnevno u organizam kako ne bi sakupljali masnoće.

Debljaju li proteini

Proteini se nalaze u različitim namirnicama, ne samo u siru i mesu, već ih nalazimo i u grahu i grčkom jogurtu koji su niže kalorične vrijednosti no iste razine proteina. Kod promjene prehrane kada se izbace ugljikohidrati i zamjene se proteinima doći će do neravnoteže u organizmu što će se prvo osjetiti na mozgu. Ugljikohidrati su neophodni za normalno funkcioniranje, a zdravih ugljikohidrata se nalazi u voću, povrću i cjelovitim žitaricama.

Bez ugljikohidrata koji daju dugoročnu energiju unos proteina će vam dati samo kratkoročnu energiju da jedva izdržite trening nakon čega ćete osjetiti glad i prepustiti se nezdravim namirnicama jer ipak sad ste vježbali pa možete malo i nezdravo jesti.

Proteini mogu čak i debljati ako se u organizam ne unose i druge hranjive tvari kao što su ugljikohidrati i vlakna. Nutricionisti su znanstveno dokazali da je dnevni unos proteina za normalnu tjelesnu težinu potrebno 20 posto proteina od dnevne prehrane, dok osobe koje žele skinuti kilograme trebaju unositi nešto više proteina u organizam oko 25 posto od ukupne prehrane.

Proteini ubrzavaju metabolizam

Mlijeko, meso, jaja, grah i grašak, soja izvrstan su popis namirnca koje sadrže proteine i koje treba imati u svojoj prehrani. Proteini u prehrani daju osjećaj zasićenosti i smanjuju glad, te pomažu da metabolizam bolje funkcionira. Ove hranjive tvari zapravo omogućavaju da metabolizam brže radi nego kod unosa ugljikohidrata koji se duže prerađuju i masnoća koje se ugrađuju u tijelo.

Nutricionisti to nazivaju toplinski učinak makronutrijenata koji je kod proteina 20-30%, ugljikohidrata 5-10%, a kod masnoća 0-3%. Što to točno znači? Kada se unese 100 kcal proteina metabolizam troši 20-30 kcal da sagori energiju koja je unesena putem proteina. Kod ugljikohidrata metabolizam troši 5-10 kcal za sagorjevanje 100 kcal ugljikohidrata, dok kod masnoća tijelo troši 0-3% kcal za sagorijevanje 100 kcal masnoća.

Stoga, proteini nikako ne debljaju ako se unose u normalnim količinama potrebnim da metabolizam normalno funkcionira i nikako ne bi trebalo iz prehrane izbacivati ugljikohidrate, te je potrebno složiti šarolik jelovnik kod kojeg će biti barem 20 % proteina u vašem dnevnom jelovniku.


Tagovi: