Dali pistacija deblja

Dali pistacija deblja

Pistacija je grickalica dopuštena i u programima za mršavljenje

Još prije 2 000 godina ovaj orašasti plod je u Persiji smatran simbolom bogatstva i obilja, a i danas ga nazivaju zelenim zlatom koje ubrzava metabolizam i osjećaj sitosti. Upravo zbog toga, pistacija je grickalica dopuštena i u programima za mršavljenje, ali ih kupujte u ljusci i jedite direktno iz ljuske, zaboravite pržene pistacije, one imaju svoje masnoće i prirodno su slankastog okusa. Pistacije se koriste kao grickalice, u salatama, za pripremu sladoleda i drugih slastica.

Svi orašasti plodovi su vrlo zdravi, ali i vrlo kalorični, tako već 30 grama pistacija ima čak 170 kalorija, ali se od ostalih orašastih plodova zbog velikog udjela proteina i vlakana, čak 20% što ih čini idealnim pomagačima u mršavljenju. Visok udio antioksidanasa (više od svih drugih orašastih plodova) ovaj slankasti "oraščić" svrstava u namirnice za prevenciju bolesti srca i krvožilnog sustava. Pistacije sadrže antioksidanse lutein i zeksantin koji su prevažni za zdravlje očiju, a polifenoli i tokoferoli štite od karcinoma i kardiovaskularnih bolesti.

Pistacija u ljusci smanjuje unos kalorija

Prema jednom istraživanju grupa studenata je dva dana jela pistacije za vrijeme predavanja u svrhu pokusa, prvi dan su jeli očišćene pistacije, drugi dan pistacije u ljuskama. U istom vremenu su sa očišćenim pistacijama unijeli 211 kalorija, sa onim u ljuskama su unijeli samo 125 kalorija, što je za 41% manje, jer su gubili vrijeme čisteći jezgru od ljuskica. Dakle, ako želite smršaviti imajte to na umu, pistacija u ljusci smanjuje unos kalorija, a to želite.

Donekle je to i optička varka, jer prazne ljuskice na hrpi ili u zdjelici pokazuju da ste "naoko" pojeli veću količinu pistacija nego što ste ih i stvarno pojeli. Zato ako koristite pistacije u programu mršavljenja, uvijek odaberite one u ljuskama. Pistacije su bogate vitaminom B6, vlaknima i zdravim masnoćama sa vrlo malom apsorpcijom u tijelu, a pomažu u balansiranju šećera u krvi zbog niskog glikemijskog indeksa pa ih smiju jesti i dijabetičari, a snižavaju loš kolesterol i povećavaju korisni kolesterol.

Što vam čini jedenje pistacija prije spavanja

Ljudi na programu mršavljenja vjeruju da nema jela nakon 18 sati u danu, alo ne želite da se kasni večernji obrok "zalijepi" i nataloži na nezgodnim mjestima (trbuh, bokovi) dok spavate. To ne vrijedi za pistacije jer za probavljanje orašastih plodova tijelo troši više energije nego što ste ih unijeli. Što vam čini jedenje pistacija prije spavanja, neki sastojci poput folne kiseline, biotina, vitamina H i B7, nezasićenih masnih kiselina, magnezija i vlakana iznutra toniziraju vaše tijelo.

Pistacija dobro djeluje na stanja kroničnog umora i lakše ćete zaspati, pa ih noću možete jesti umjesto tableta za spavanje. Zadnji obrok u danu pojedite salatu sa pistacijama, ako je vaš večernji obrok kaša od zobenih pahuljica i jogurta, za promjenu napravite kašu sa zdrobljenim pistacijama i jogurtom. Pistacije potiče proizvodnju melatonina kojeg inače sadrže svi lijekovi protiv nesanice. Pistacije umjesto tableta za spavanje su zdraviji izbor. Od njih se dobiva i ulje koje možete koristiti u prehrani i kozmetici.


Tagovi: