Dali kikiriki deblja

Dali kikiriki deblja

Kikiriki – općenito

Kikiriki biljka iz porodice mahunarki, koja je poznata po svojim jestivim sjemenkama. Kikiriki potječe iz Južne Amerike, točnije iz područja današnjeg Brazila i Paragvaja. Prvi su ga uzgajali domorodački narodi ovog područja prije nekoliko tisuća godina. Španjolski i portugalski istraživači donijeli su ga u Europu, odakle se proširio u Afriku, Aziju i konačno u Sjevernu Ameriku. To je jednogodišnja biljka koja naraste do visine od 30 do 50 cm. Ima male žute cvjetove koji su samooplodne. Nakon oprašivanja, cvijet se povija prema dolje i prodire u tlo gdje se razvija mahuna sjemenki kikirikija. Ovaj neobičan proces, nazvan geokarpija, jedinstven je među mahunarkama. Najbolje uspijeva u toplim klimatskim uvjetima s dovoljno sunčeve svjetlosti. Optimalna temperatura za rast je između 20 i 30°C. Potrebno mu je dobro drenirano, pjeskovito-ilovasto tlo s pH vrijednošću između 6 i 6.5. Uzgajanje kikirikija zahtijeva dovoljno vode, posebno tijekom formiranja mahuna, ali biljka ne podnosi prekomjernu vlagu koja može uzrokovati truljenje korijena. Bogat je izvor bjelančevina i zdravih masnoća, te sadrži značajne količine vitamina E, B kompleksa, magnezija, fosfora, cinka i željeza. Zbog visokog sadržaja masnoća, energetski je bogata namirnica.

Kikiriki – nutritivne vrijednosti

Kikiriki sadrži zdrave masti i bogat je proteinom. Ujedno je bogat vitaminima, poput vitamina E, vitamin B1 i B3 te folnom kiselinom, te ujedno je bogat mineralima, kao što su magnezij, fosfor, kalij, cink i željezo. Iako je kalorično bogata namirnica zbog visokog sadržaja masnoća, no to ne znači nužno da će uzrokovati debljanje. Različite komponente prehrane i količine unosa utječu na tjelesnu težinu. Debljanje se događa kada unosite više kalorija nego što vaše tijelo troši. Ova namirnica je visokokalorična, pa ako ga konzumirate u velikim količinama, može pridonijeti kalorijskom višku. Kikiriki sadrži zdrave masnoće (mononezasićene i polinezasićene) koje su korisne za zdravlje srca i mogu pomoći u održavanju zdravih razina kolesterola. Bogat je proteinima i dijetalnim vlaknima, što pomaže u stvaranju osjećaja sitosti. To može pomoći u kontroli apetita i smanjenju ukupnog unosa hrane. Umjereno konzumiranje kikirikija može biti dio zdrave prehrane. Preporučena porcija kikirikija obično je oko 28 grama (otprilike šaka), što sadrži oko 160 do 200 kalorija. Fokusiranje na cjelokupnu prehranu, uključujući voće, povrće, cjelovite žitarice i nemasne izvore proteina, zajedno s umjerenim unosom kikirikija, može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine.

Kikiriki - uzgoj

Uzgoj kikirikija zahtijeva specifične uvjete i korake koji se moraju slijediti kako bi biljka uspješno rasla i dala dobar prinos. Najbolje uspijeva u toplim klimatskim uvjetima. Optimalna temperatura za rast je između 20 i 30°C. Biljka treba dugo, toplo vegetacijsko razdoblje od najmanje 120 do 150 dana bez mraza. Najbolje raste u dobro dreniranom, pjeskovitom ili pjeskovito-ilovastom tlu s pH vrijednošću između 6 i 6.5. Tlo mora biti rahlo i bogato organskim tvarima kako bi se omogućilo lako prodiranje mahuna u tlo. Zahtijeva redovito zalijevanje, posebno tijekom cvatnje i formiranja mahuna. Međutim, ne podnosi stajaću vodu, te je bitno osigurati dobru drenažu. U jesen ili rano proljeće, tlo treba dobro preorati kako bi se uklonili korovi i osiguralo rahlo tlo. Dodajte organsko gnojivo ili kompost kako biste poboljšali plodnost tla. Kikiriki se sije izravno u tlo nakon što prođe opasnost od mraza, obično u proljeće. Sjemenke treba posijati na dubinu od 3-5 cm, s razmakom od 15-20 cm između biljaka i 60-90 cm između redova. Sjemenke treba saditi s ljuskom jer pomažu u zaštiti sjemenke dok ne proklija. Bitno je redovito zalijevati, osobito tijekom sušnih razdoblja. Izbjegavajte prekomjerno zalijevanje koje može uzrokovati truljenje korijena. Redovito uklanjajte korove kako biste spriječili konkurenciju za hranjive tvari i vodu. 30-40 dana od nicanja, biljka počinje cvjetati u malim i žutim cvjetovima. Nakon oprašivanja, cvjetovi se povijaju prema dolje i prodru u tlo gdje se formiraju mahune. Ovaj proces traje oko 60-70 dana. Spreman je za berbu kada lišće počne žutjeti i biljke počnu propadati, obično 120-150 dana nakon sadnje. Biljke se vade iz tla zajedno s mahunama. Nakon vađenja, biljke se ostavljaju na suncu da se suše nekoliko dana. Nakon sušenja, mahune se odvajaju od biljaka. Kikiriki se zatim može dodatno sušiti kako bi se smanjila vlaga i spriječilo kvarenje. Skladišti se na suhom, hladnom mjestu kako bi se očuvala svježina i spriječila pojava plijesni.


Tagovi: