Da li se ugovor o djelu računa u radni staž

Da li se ugovor o djelu računa u radni staž

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

50 € (376,73 kn) 4000 € (30138 kn)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 18:48
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € (3.013,8 kn) na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 € (7.534,5 kn) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.017,10 € (7.663,33 kn), uz EKS 7,13%, iznos Premije 17,10 € (128,09 kn) te iznos mjesečne rate 203,42 € (1.532,67 kn) (5 rata). Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,15%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Ugovor o djelu nije ni spomenut u zakonu o radu

Radni staž i prava i obveze iz radnog odnosa su regulirane zakonom o radu. Ugovor o djelu nije ni spomenut u zakonu o radu i poslodavci su dugo koristili tu "rupu u zakonu" da zapošljavaju ljude na ugovore o djelu, natovare im sve poslove koje rade i oni koji rade na određeno ili neodređeno vrijeme, a ne mogu ostvariti ni jedno pravo iz radnog odnosa niti im se taj rad računa u radni staž.

No, otkad i ljudi koji rade na ugovor o djelu moraju plaćati većinu doprinosa, stvari se pomalo mijenjaju, ali su još uvijek daleko od ostvarenja punih socijalnih prava iz radnog odnosa. Tome je tako jer je puno nedefiniranih stvari oko dogovaranja ove vrste rada. Doprinos za mirovinsko osiguranje može plaćati uposlenik s ugovorom o djelu, što mu umanjuje zaradu, ili poslodavac, ali on često obećanu uplatu mirovinsko osiguranja usteže od zarađenog iznosa, pa je radnik koji zaradu prima temeljem ugovora o djelu opet oštećen.

Ugovor o djelu kao prirkriveni radni odnos

Postoje načini da ostvarite radni staž i temeljem ugovora o djelu, ali to uključuje najmanje tri mogućnosti. Ako je vaš ugovor o djelu prikriveni radni odnos, najbolje i najpovoljnije je i za vas i za poslodavca da se međusobno dogovorite o pretvaranju ugovora o djelu u radni odnos, ali to ćete u najboljem slučaju postići samo za buće vrijeme vašeg rada, a sve ostalo, što ste možda i godinama radili temeljem tog ugovora zapravo propada.

Naravno, uvijek se možete obratiti inspekciji rada i sindikatu kako bi napravili uvid da vi doista obavljate sve poslove koje rade i ostali zaposlenici s ugovorom o radu na određeneo ili neodređeno vrijeme. I ako ni to ne pomogne, a želite radni staž prema radu na ugovor o djelu, preostaje vam tužba sudu. Možda ćete malo teže i mukotrpnije morati dokazivati da ste u prikrivenom radnom odnosu, a da vas poslodavac isplaćuje prema ugovoru o djelu, ali nije nemoguće.

Ugovor o djelu, rad u mirovini i dodatni radni staž

Zbog iznimno malih mirovina, mnogi umirovljenici rade dodatne, povremene, privremene ili stalne poslove, a isplatu dobivaju temeljem ugovora o djelu. Zakon umirovljenicima dopušta da se zaposle na pola radnog vremena i time automatski uvećavaju svoj radni staž. Ugovor o djelu, rad u mirovini i dodatni radni staž se može i naknadno ostvariti kroz novi izračun mirovina, jer i koroz ovaj oblik rada umirovljenici plaćaju sve doprinose i mirovinsko osiguranje, samo morate predati zahtjev za novi izračun.

Ugovor o djelu je svrstan u skupinu koja je nazvana drugi dohodak. Na drugi dohodak se plaćaju svi doprinosi, ali u manjim iznosima, ali i mirovinsko osiguranje koje uvećava vaš staž i može uvećati i vašu mirovinu. Ako redovno zaposleni ostvaruju takve dodatne zarade njima to ne ulazi u obračun mirovina, no nezaposlenima i umirovljenicima se mirovinsko osiguranje uplaćeno od honorarnog rada obračunava u mirovinski staž. Autori i umjetnici su izuzeti iz plaćanja doprinosa, no većina ih sami uplaćuju mirovinsko osiguranje.


Tagovi: