Da li je limfna drenaža opasna

Da li je limfna drenaža opasna

Što je limfna drenaža i kada se koristi?

Limfna drenaža se opisuje kao složena terapeutska masaža prilikom koje se koristi lagan pritisak te nježni i ritmički potezi kako bi se povećao protok limfe i kako bi se smanjili toksini u tijelu. Naš limfni sustav je dio našeg imunološkog sustava koji nam pomaže u borbi protiv raznih infekcija. Limfa se može opisati kao bistra do blago žuta tjelesna tekućina koja će transportirati hranjive tvari te kisik u naše stanice tijela. Putem, ona će skupljati sve toksine i isprati ih kroz naše limfne čvorove. Naši glavni limfni čvorovi nalaze se u vratu, u pazusima te preponama.

Naša tijela imaju do dva puta veću količinu limfnih nego krvnih stanica. Međutim, krv ima svoju pumpu - srce, dok limfni sustav nema nešto što bi ju pumpalo kroz tijelo. Limfna tekućina se striktno pokreće prema pritisku koji se odvija u krvnim žilama i uz pomoć kretanja mišića. Za što se točno koristi limfna drenaža? Ona može imati blagotvorni učinak na naše zdravlje. Uzmemo li u obzir da je ona ključna za održavanje našeg imunološkog sustava, drenaža limfe je dobra radi sljedećih stavki:

Smanjuje vjerojatnost od oboljenja ili raznih virusa, što pomaže tijelu da ima bolji imuno sustav i da se samo liječenje ubrza. Pomaže kod zadržavanja vode u organizmu, točnije, uklanja oticanja koja se mogu pojaviti radit duljeg sjedenja. Drenaža može pokrenuti i gubitak prekomjerne težine, jer samo ubrzavanje limfne drenaže potiče naš metabolizam u bržem sagorijevanju kalorija. Uz navedeno, ona također može olakšati simptome alergije, izliječiti limfedeme.

Kakvo djelovanje ima limfna drenaža?

Djelovanje limfne drenaže je sljedeće: Njenom primjenom vidimo pozitivne učinke na vegetativni živčani sustav - aktivira se parasimpaticus koji dovodi tijelo u stanje relaksacije te opuštenosti. Njeno pravilno izvođenje (ručno ili aparativno) dovodi do smanjenje boli i potpunog uklanjanja iste. Djeluje kao podrška imunološkom sustavu jer potiče izbacivanje svih štetnih tvari u organizmu koje mogu uzrokovati razna oboljenja.

Osim navedenog, limfna drenaža ima i snažno detoksikacijsko djelovanje, što znači da ona uklanja višak vode te proteina iz tkiva, uklanja metabolički otpad, toksine i bakterije. Kada se primjenjuje limfna drenaža? Ona je poželjna kod: Lokalnih edema, raznih oteklina, loše cirkulacije, teških i umornih nogu, problema kod venske cirkulacije i proširenih vena, trzajnih ozljeda koje su nastale na vratu i glavi, bolova u mišićima, čestih migrena i glavobolja, problematične i nečiste kože lica, uklanjanja viška celulita, napetosti i stresa.

Potrebno je naglasiti kako je ona izuzetno korisna kao metoda uklanjanja celulita, jer zastoj same limfe utječe na nastanak i razvoj. Navedena drenaža se neće preporučiti kod: Malignih oboljenja, kroničnih te akutnih upala, povišene temperature, tuberkuloze, tromboze, madeža kojih su sumnjivi, prilikom menstruacije, osoba s niskim tlakom, trudnica.

Da li je limfna drenaža opasna?

Često se postavlja pitanje da li limfna drenaža uzrokuje nuspojave? Neželjeni efekti su svakako mogući i oni se mogu pojaviti u obliku boli na tretiranim mjestima na tijelu, moguća je pojava hematoma, skupljanje limfe u dijelovima tijela koji nisu tretirani. Nakon obavljene limfne drenaže često se savjetuje da unosite što više vode u sebe, da smanjite slanu prehranu. Poželjno je da nakon vidljivih rezultata vodite brigu o pravilnoj prehrani i da u tijelo unosite što više vitamina te zdrave hrane. Trebalo bi izbjegavati alkohol i cigarete.

Da li je limfna drenaža opasna? Ne. Prije odluke o limfnoj drenaži morate popričati s terapeutom kojem ćete objasniti svoje navike, odluke, zdravstveno stanje. Navedeni postupak neće se odobriti ako ste trudni ili alergični na nešto, ako se oporavljate od operacije, ako koristite određene lijekove. Iako se navedeni tretman često opisuje kao tretman koji čini čuda, važno ne napomenuti kako on nije za sve osobe i kako može imati posljedice. Ukoliko razmišljate o isprobavanju navedenog tretmana, tada je važno da se konzultirate sa svojim liječnikom ili terapeutom.


Tagovi: