Cyclogest – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Cyclogest - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Cyclogest – nadomjesna terapija progesterona kod žena

Lijek Cyclogest se koristi za nadomjesnu terapiju progesterona kod žena. To znači da se koristi za zamjenu ili nadopunu prirodnog progesterona koji tijelo ne proizvodi u dovoljnoj količini, a to može utjecati na menstrualni ciklus i sprečavanje pobačaja u ranim fazama trudnoće. Također se može koristiti za pomoć u začeću kod nekih žena koje imaju poteškoća u ovulaciji ili imaju nepravilne menstruacijske cikluse. Cyclogest se može primijeniti i u drugim medicinskim situacijama u kojima je potrebna nadomjesna terapija progesteronom, a to bi trebao propisati liječnik. Lijek dolazi u obliku vaginalnih čepića koji sadrže prirodni hormon progesteron. Vaginalni čepići su mali cilindrični oblici, koji se umeću u rodnicu, a progesteron se polako oslobađa i apsorbira u tijelu. Obično se primjenjuju jedan ili dva puta dnevno, ovisno o potrebi i preporuci liječnika. Vaginalni oblik lijeka se koristi jer se progesteron najbolje apsorbira kroz sluznicu vagine, što osigurava najbolje djelovanje i minimalne nuspojave.

Što je važno znati prije početka uzimanja Cyclogest vaginaleta?

Prije početka uzimanja lijeka Cyclogest važno je da pacijentica obavijesti svog liječnika o svom zdravstvenom stanju, uključujući sve bolesti, alergije i druge lijekove koje uzima. Također je važno napomenuti ako je trudna ili planira trudnoću. Ovisno o specifičnoj situaciji, liječnik može provesti određene pretrage ili testove kako bi procijenio potrebu za nadomjesnom terapijom progesteronom i odredio odgovarajuću dozu. Važno je slijediti upute liječnika o doziranju i primjeni lijeka. Obično se Cyclogest primjenjuje vaginalno, a čepić se umetne u rodnicu jednom ili dva puta dnevno. Pacijentica treba paziti da čepić bude umetnut što dublje u rodnicu. Također je važno da se pridržava rasporeda primjene i ne propusti primijeniti dozu. Nuspojave koje se mogu pojaviti prilikom uzimanja ovog lijeka su rijetke, ali mogu uključivati nelagodu u predjelu genitalija, osjet svrbeža ili peckanja, glavobolju ili mučninu. Ako se pojave neki od ovih simptoma ili druge neobične nuspojave, pacijentica bi trebala odmah obavijestiti svog liječnika ginekologa.

Cyclogest – progesteronski lijek kod medicinski potpomognute oplodnje

Osnovna djelatna tvar lijeka je progesteron, koji je inače prirodan ženski spolni hormon, i nalazi se u vagitorij pakiranjima. Drugi sastojak je tvrda mast. Lijek se izdaje na recept, u ljekarni. Lijek je namijenjen onim ženama kojima je potrebna dodatna količina hormona progesterona kada su kada su podvrgnute postupku u sklopu MPO – programa medicinski potpomognute oplodnje. Hormon progesteron djeluje na sluznicu maternice i pomaže u postizanju trudnoće. Lijek Cyclogest se ne bi smio primjenjivati u slučaju preosjetljivosti na progesteron ili na bilo koju od pomoćnih tvari koje se nalaze u lijeku, u slučaju embolije, akutne ili prethodne tromboze, bolesti jetre ili ako postoji povijest bolesti jetre, u slučaju povećanog rizika od krvarenja, zatim u slučaju tumora u genitalnom području ili dojci, u slučaju vaginalnog krvarenja nepoznatog uzroka, kod trudnoće koja se razvija izvan maternice.
Pacijentica bi trebala obavijestiti svog liječnika o svim zdravstvenim stanjima i lijekovima koje uzima prije primjene Cyclogest lijeka, kako bi se utvrdila sigurnost i moguće kontraindikacije.

Tagovi: