Čukljevi na nogama – što su i kako ih izliječiti

Čukljevi na nogama - što su i kako ih izliječiti

Što su čukljevi na nogama

Čukljevi na nogama su koštana izbočina koja uzrokuje bol tijekom hodanja. To je deformitet koji zahvaća palac na nozi. Ovaj problem je mnogo prisutniji kod žena nego kod muškaraca zbog nošenja cipela s visokom potpeticom, što pridonosi pogoršanju stanja. Deformacija utječe ne samo na estetiku stopala, već i na njegovu funkcionalnost i način hoda. Kod žena ovaj problem je deset puta više izražen nego što je to kod muškaraca. Vrste čukljeva koje razlikujemo su hallux valgus koji zahvaća veliki nožni palac i bunionette poznat kao krojački čukalj.

Veliki nožni prst igra važnu ulogu jer većina težine pada na njega tijekom hodanja. Ova vrsta deformiteta dovodi do preopterećenja drugog prsta, što ometa stopalo koje je najvažniji oslonac. Kako se deformacija razvija, nožni palac se može preklapati s ostalim prstima. Postoji i genetska predispozicija za pojavu abnormalnog opterećenja. Određene autoimune bolesti i artritis također su čimbenici rizika. Prijelomi, uganuća i ozljeda i ravna stopala mogu uzrokovati da se pojave čukljevi na nogama.

Kako nastaju čukljevi na nogama

Iako su čukljevi na nogama vrlo bolni i neugodni, nisu povezani s ozbiljnijim stanjem. Postoje dvije vrste čukljeva koji se razlikuju po tome na kojem dijelu stopala se pojavljuju. Hallux valgus jedan je od najčešćih oblika čukljeva i deformacija se javlja na nožnom palcu. Izraz dolazi od latinskog naziva i znači zglob koji iskače. Ovdje je karakteristična izbočina koja se pojavljuje u blizini najvećeg nožnog prsta. Ova deformacija dosta je prisutna kod žena i manifestira se nakon 20. godine života. Zahvaća jedno ili oba stopala i nije povezana s profesionalnim aktivnostima osobe.

Zbog prirodne strukture stopala mnogi ljudi imaju predispoziciju za pojavu čukljeva, a ono što dodatno utječe na razvoj problema su bolesti koje zahvaćaju zglobove. Bunioneta se nalazi u podnožju nožnog prsta, što uzrokuje devijaciju i savijanje prema unutarnjoj strani stopala. Ono što je poznato jest da su čukljevi posljedica velikog opterećenja stopala i nestabilnosti u zglobu, što uzrokuje deformaciju.

Čukljevi na nogama metode liječenja

Čukljevi na nogama očituju se bolovima kod nošenja uskih cipela i visokih potpetica. Tada dolazi do povećanja boli, otekline i crvenila na zahvaćenom području. Kao rezultat toga, postoje poteškoće tijekom kretanja. Čukljevi na nogama mogu se izliječiti, ali liječenje ovisi o mnogim detaljima. Općenito, čimbenici kao što su dob, način života i zdravstveno stanje i izbor liječenja utječu na izlječenje. Nekirurško liječenje može pomoći u ispravljanju deformiteta. U usporedbi sa standardnim liječenjem, kirurški zahvat može zauvijek ukloniti simptome ovog vrlo neugodnog problema. Kućni tretmani za čukljeve u nogama uključuju korištenje toplih kupki, obloga, masaža, odmor s podignutim nogama i vježbe istezanja.

Liječenje čukljeva preporuča se kada osjetite jaku nelagodu jer to dovodi do razvoja drugih problema, poput bolova u leđima. Vaš liječnik može propisati protuupalne lijekove u obliku masti ili tableta za ublažavanje simptoma otekline i smanjenje boli. Ublažavanje ovog problema moguće je određenim korektorima za čukljeve i korištenjem separatora.


Tagovi: