Co-perineva – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Co-perineva - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Co-Perineva kako djeluje i čemu služi

Co-Perineva je lijek koji sadrži dva glavna sastojka, indapamid i perindopril, te pripada lijekovima koji djeluju kao inhibitori angiotenzin-konvertirajućeg enzima. Narodskim jezikom to je lijek koji regulira visoki krvni tlak, odnosno liječi esencijalnu hipertenziju. Visoki krvni tlak, hipertenzija je vrlo opasna i podmukla bolest koja može pogubno utjecati na vitalne organe poput srca, bubrega, mozga pa je hipertenziju važno držati pod kontrolom i regulirati visoki krvni tlak.

Sastojak perindopril djeluje na način da širi krvne žile, te će krv moći kolati krvotokom na normalan način i time će se krvni tlak sniziti. Kolanjem krvi kisik i ostale tvari koje kolaju u krvotoku će dolaziti do srca i ostalih organa normalnim intenzitetom pod utjecajem ovog lijeka.

Drugi sastojak Co-Perineva lijeka indapamid djeluje kao diuretik i to na način da potiče izlučivanje soli i vode iz bubrega te djelujući ovom metodom utječe na snižavanje krvnog tlaka istovremeno kao i perindopril koji širi krvne žile. Stoga se ovaj lijek svrstava u visoko djelotvorne lijekove, međutim upravo zbog visoke učinkovitosti lijeka određene skupine ljudi koji boluju od nekih drugih bolesti i troše još neke lijekove o tome se trebaju posavjetovati sa liječnikom koji im propisuje ovaj lijek za snižavanje krvnog tlaka.

Moguće nuspojave Co-Perineva lijeka

Osobe koje su već imale reakcije kod drugih lijekova kao alergijske reakcije u bilo kojem obliku, naročito angioedem, te osobe koje imaju poremećaj rada bubrega i jetre, degenerativne bolesti mozga, ukoliko primaju dijalizu, te bilo kakve poremećaje u radu srca ne bi smjele uzimati Co-Perineva lijek. Trudnicama i dojiljama se ne preporučuje davati terapiju ovim lijekom jer nema dovoljno znanstvenih istraživanja koja bi isključila štetnost za fetus i rođeno dijete koje se doji.

Angioedem je moguća nuspojava koja će biti u obliku oticanja lica, dušnika, jezika, te će time doći do problema sa disanjem, također može se pojaviti piskutavo disanje, osip i pad krvnog tlaka. Uz to moguće su nuspojave koje će uključiti ubrzane otkucaje srca, glavobolje, omaglice i poremećaji vida. Posljedično mogu se javiti nuspojave vrtoglavice i nesvjestice kao rezultat snižavanja krvnog tlaka.

Kašalj uz osjećaj probadanja u prsima, nedostatak zraka, te osjećaj umora dodatne su nuspojave korištenja lijeka Co-Perineva. Uz sve to moguće su i probavne smetnje poput mučnina, povraćanje, zatvor, bolovi u trbuhu, grčevi u mišićima, te suhoća u ustima i poremećaj okusa, te sve to popraćeno općim umorom koji nikako ne prestaje.

Iskustva sa korištenjem lijeka Co-Perineva

Osobe koje su koristile terapiju lijekom Co-Perineva mogu iskazati i druge probleme koje su imale tokom terapije ovim lijekom. Kod nekih se osoba pojavio bronhospazam u obliku pritiska i stezanja u prsima, dok se se kod drugih pojavile kožne reakcije kao intenzivni kožni osipi, koprivnjače, te čak kod nekih i crvenilo po cijelom tijelu popraćen svrbeži. Neke su osobe imale i pojave mjehurića na koži uz ljuštenje i otekline na koži.

Iskustva korisnika lijeka Co-Perineva ukazuju još da su moguće i upale gušterače, te žutilo i pojava žutice kao posljedica utjecaja lijeka na jetru. Ujedno neke su osobe primijetile da imaju problema sa govorom, te slabostima u rukama i nogama koji mogu biti predznak moždanog udara. Uz to neki su bili podložni promjenama raspoloženja i imali poremećaj spavanja, dok su drugi osjetili depresiju sa prekomjernim znojenjem.

Kod vađenja krvi mogući su krivi krvni nalaz jer će lijek utjecati na kompletnu krvnu sliku, a može i povećati broj bijelih krvnih zrnaca i razinu kalija u krvi, te smanjiti razinu natrija u krvi jer lijek djeluje kao diuretik i izbacuje soli. Zbog svoje visoke učinkovitosti lijek se svrstava u jake lijekove, no posljedično ima i jake nuspojave, pa se lijek može nabaviti samo na recept liječnika i stoga cijena na slobodnom tržištu za ovaj lijek nije formirana.

Tagovi: