Što su citokini

Što su citokini

Citokini prenose informacije između stanica

Citokini spadaju u skupinu bjelančevina koje imaju nisku molekularnu masu te predstavljaju važne posrednike kada je u pitanju prijenos informacija između stanica koje se nalaze u organizmu. Riječ dolazi iz grčkog jezika te je kombinacija Cito i kinein, što je doslovno prevedeno kretati se u stanici. Citokini se izlučuju od strane raznih stanica, od čega su najistaknutiji limfociti, monociti, makrofazi, fibroblasti i mnoge druge. Time se citokine ubraja u najvažniji sekrecijski proizvod kojeg stvara imunološki sustav, uz antitijela. Iz tog se razloga lokalno mogu pronaći najčešće na mjestima u organizmu gdje postoje određeni podražaji koji ih aktiviraju kao što su na primjer neke ozljede tkiva, aktivna infekcija i slične situacije. Citokine u najvećoj mjeri proizvode leukociti i to makrofazi ili T-ćelije te na taj način oni i međusobno djeluju pa ih se naziva i interleukinima te na taj način često vrlo uspješno djeluju na lokalnim mjestima gdje je njihova aktivnost potrebna.

Citokini su prva linija obrane u imunološkom sustavu

Citokini su izrazito važni za organizam jer su oni jedni od prvih obrambenih tijela u imunološkom sustavu. Ne postoji odgovor imuniteta na neku bolest ili situaciju a da oni nisu prisutni te su oni ti koji su među ostalim zaduženi za normalno razvijanje svih faza kojim imunitet odgovara na određenu situaciju koja se događa u organizmu. Citokini često reguliraju vrstu, jačinu te dužinu reakcije koja se događa u imunološkom sustavu. Iako smo ranije spomenuli da se oni stvaraju najčešće uz neka druga tijela imunološkog sustava poput leukocita, monocita i njima sličnih, može ih se pronaći i van tog sustava jer oni djeluju i uz druge stanice organizma. Njihovo djelovanje najčešće je lokalno i autokrino, dok se vrlo rijetko mogu pronaći u svojstvu endokrinog djelovanja, no u nekim slučajevima je i to moguće. Spomenulo se također da su važan faktor u komunikaciji između raznih stanica u organizmu, no uz njih su također vrlo važni i hormoni te neurotransmiteri kao sredstvo komunikacije.

Citokini se međusobno razlikuju s obzirom na mjesto nastanka

Citokini putuju između različitih stanica te kada dođu do ciljane stanice, tada predaju svoje informacije toj stanici gdje se veže na pripadajući receptor. Kada je ta informacija predana i kada je ona sjela na svoje mjesto, tada dolazi do aktivacije gena koje rezultiraju fenotipskim ili funkcijskim primjenama te ćelije. Citokini se međusobno dijele prema funkcijama i biološkim svojstvima pa tako postoje 3 skupine. Te skupine su medijatori i regulatori nespecifične imunosti, medijatori i regulatori stečene imunosti te stimulatori hematopoeze. Oni se prvenstveno razlikuju s obzirom na to koje ih stanice proizvode te na koje podražaje odgovaraju. No unatoč tim razlikama koje ih svrstavaju u razne skupine, imaju i mnogo zajedničkih svojstava kao što je lokalno i autokrino djelovanje, aktivnost vezanja za specifične receptore na površinama stanica ili tkiva, mogućnost proizvodnje više citokina odjednom, djelovanje jednog citokina na više vrsta stanica te mnoga druga slična svojstva kojima mogu djelovati kako bi ojačali imunitet.


Tagovi: