Calixta – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Calixta - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Calixta – djelovanje

Calixta je lijek koji pripada skupini antidepresiva. Djelatna tvar mirtazapin djeluje na središnji živčani sustav, povećavajući količinu serotonina i noradrenalina, smanjujući simptome depresije. Ovaj lijek se koristi u slučajevima teške i dugotrajne depresije. Također je indiciran za liječenje anksioznosti, ne stvara ovisnost i može se koristiti tijekom cijelog trajanja liječenja. Ako se terapija ne pokaže uspješnom, može se zamijeniti drugim vrstama antidepresiva. Calixta se propisuje uz kompletnu kliničku procjenu psihijatra. Liječenje odgovarajućom dozom rezultira pozitivnim odgovorom do 4 tjedna. Njegov mehanizam djelovanja je drugačiji od ostalih antidepresiva. Uobičajena početna doza lijeka je 15 mg ili 30 mg. Liječnik može preporučiti povećanje doze nakon nekoliko dana. U starijih osoba, s bolešću bubrega ili jetre, liječnik će prilagoditi dozu Calixte koja je najbolja. Lijek treba uzimati svaki dan u isto vrijeme. Nemojte naglo prestati uzimati lijek jer može izazvati glavobolju, mučninu, vrtoglavicu, uznemirenost. Ako ste zaboravili uzeti lijek, uzmite sljedeću dozu u uobičajeno vrijeme.

Calixta – nuspojave

Kao i svi drugi lijekovi, Calixta može izazvati nuspojave, iako se one neće javiti kod svih. Vrlo česte nuspojave su: glavobolja, povećan apetit, suha usta, vrtoglavica, povraćanje, umor, osjećaj tjeskobe, mučnina, proljev, pretjerana sedacija, osip na koži, bol u leđima, smetenost, problemi sa zvukom i oticanje. Manje česte nuspojave: svrbež, trnci, preosjetljivost, nizak krvni tlak. Manje često javlja se žutica, mišićni spazam, upala gušterače. U rijetkim slučajevima Calixta može uzrokovati poremećaje u stvaranju krvnih stanica. U vrlo rijetkim slučajevima mogu se pojaviti znakovi serotoninskog sindroma u obliku nemira, pretjeranog znojenja, neobjašnjive vrućice, pojačanog lučenja sline, ubrzanog rada srca, proljeva, kontrakcija mišića, promjena raspoloženja. Najčešći znakovi predoziranja ovim lijekom su dezorijentacija i ubrzan rad srca, a mogu uključivati ​​i nesvjesticu. Osobe s poviješću pokušaja samoubojstva ili suicidalnih misli tijekom ovog razdoblja su pod nadzorom liječnika dok se simptomi ne poboljšaju. Lijek se ne smije primjenjivati ​​kod djece i adolescenata mlađih od 18 godina.

Calixta – cijena, iskustva

U prvih nekoliko tjedana uobičajeno je da pacijent ne osjeća poboljšanje postojećih simptoma i da se njegovo depresivno stanje pogoršava. Potrebno je između jednog i četiri tjedna da ovaj lijek počne djelovati i da se poboljša stanje pacijenta. Obavijestite svog liječnika prije početka liječenja ako: imate napadaje ili ako vam napadaji postanu češći; ako imate poremećaj jetre; ako vam se razvije žutica; ako imate bolest bubrega, srca ili nizak krvni tlak. Ovaj lijek je kontraindiciran za uporabu kod osoba koje su alergične na mirtazapin ili bilo koji drugi sastojak u formuli te kod osoba koje su nedavno koristile lijekove kvalificirane kao inhibitori monoaminooksidaze. Ako simptomi poput paranoidnih misli postanu učestaliji, odmah se obratite svom liječniku. Budući da Calixta djeluje na središnji živčani sustav, ne smije se koristiti zajedno s alkoholom. Osobe koje koriste ovaj lijek moraju izbjegavati konzumaciju alkoholnih pića. Calixta se može koristiti samo uz liječnički recept i ne smije se uzimati samostalno. Cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek može kupiti.

Tagovi: