Čaj od sene – priprema, djelovanje, nuspojave

Čaj od sene - priprema, djelovanje, nuspojave

Što je čaj od sene?

Sena je grmolika tropska biljka koja ima laksativna svojstva te se jako često koristi u čaju jer ona pomaže kod zatvora crijeva i potiče normalni rad probave. Njezini aktivni sastojci koji se nalaze u njezinim listovima blagotvorno djeluju na živčani splet u crijevima, koji se još naziva i Auerbachov pleksus, te tako pojačavaju peristaltiku crijeva. Čaj od sene se još naziva i prirodni laksativ te pomaže kod ljudi koji imaju probleme sa zatvorom ili imaju spori metabolizam. Čaj od sene djeluje tako da potiče crijevne kontrakcije i probavu, te sprječava takozvanu lijenosti crijeva kao i zatvor.

Osim što se od sene mogu koristiti njegovi listovi, bilo svježi ili isušeni, ujedno se može koristiti i njezin plod koji podsjeća na mahunu i ona u sebi također sadrži aktivne sastojke, no samo u puno manjem broju. Kroz članak ćemo vam reći koje su sve ljekovitosti sene i kako se priprema njezin čaj.

Čemu služi čaj od sene?

Čaj od sene se koristi kao laksativno sredstvo kod slučajeva ako imate primjerice zatvor crijeva ili ako vam je probava generalno spora i treba vam poticaj. Sena je grmovita biljka koja prirodno raste u području Afrike i Azije, dok se kod nas ona može nabaviti u obliku tableta, kapsula, tinkture i čaja. Čaj od sene sadrži sve bitne spojeve koje blagotvorno djeluju na kontrakciju crijeva, a ti spojevi su glikozid, flavonoid, sluz, šećer, smola i derivate antrakinona.

On pomaže kod čišćenja crijeva prije nego što idete na kolonoskopiju, te se isto tako koristi kao tretman za hemoroide i sindrom iritabilnog crijeva. Također, sena vam ima antiparazitna i protuupalna svojstva, te se isto tako koristi i za mršavljenje. Čaj se ne smije koristiti u dugotrajno, već povremeno, i ako se predozirate možete iskusiti neugodne nuspojave, poput mučnine, proljeva, povraćanja, bolova u trbuhu, pojave osipa, natečenost ruku, gubitak težine, kroničnog oštećenja jetre i bubrega te manjak kalija u organizmu.

Kako se priprema čaj od sene?

Čaj od sene se može svakako pripremati, a najpopularniji način vam je da koristite svježe osušenu biljku sene. Za maksimalni učinak, najbolje vam je da izbjegnete vrećice od sene jer one uglavnom sadrže ili premalo ili previše biljke. Kod pripreme čaja, upotrijebite pola grama do 2 grama smrvljenog seninog lišća, te ga prelijte s vrućom, ali ne kipućom, vodom i ostavite ga da odstoji 10 minuta. Ako, želite da vam čaj od sene djeluje blaže na vaš organizam, možete onda lišće sene namakati u hladnoj vodi 12 sati, te potom kasnije pripremiti čaj kao što je gore navedeno.

Rezultati djelovanja čaja se ne pojavljuju odmah već kasnije, okvirno 6 do 12 sati kasnije ćete vidjeti promjene. Preporučuje se da čaj pijete prije spavanja. Na dan možete popiti maksimalno dvije šalice, te nemojte piti 7 uzastopnih dana, osim ako vam je tako vaš liječnik preporučio. Trudnice, dojile i djeca mlađa od 12 godina ne bi trebali konzumirati senu. Isto tako, osobe koje imaju određena zdravstvena stanja poput poremećaj u ravnotežni elektrolita, bolesti srca, jetre i bubrega, upalu slijepog crijeva ili upalnu bolesti crijeva, Chronovu bolest, prolaps rektuma, upalu mokraćnog crijeva, bolove u trbuhu, proljev ili dehidraciju ne bi smjeli piti pripravke od sene.


Tagovi: