Čaj od nevena – uzgoj, ljekovitost i priprema

Čaj od nevena – uzgoj, ljekovitost i priprema

Čaj od nevena kao lijek

Neven se može opisati kao zeljasta biljka koja ima lijepe i prepoznatljive narančaste cvjetove. Najčešće raste na Mediteranu, no ona se uzgaja diljem svijeta. Neven se najčešće koristi u obliku ulja i kreme za kožu, no od cvjetova se može pripremiti i čaj od nevena. Da li čaj od nevena ima ljekovita svojstva? Neven kao biljka sadrži protuupalna kao i antimikrobna svojstva, a sve zahvaljujući svojim aktivnim biljnim spojevima. Cvjetne latice u sebi sadrže pigmente od skupine karotenoida koji djeluju antioksidativno, kao i linoleinsku i kolendinu kiselinu.

Neven u sebi sadrži: Proteine i aminokiseline, vitamine (ponajviše C vitamin), minerale, saponine, polinezasićene masne kiseline, polifenole, pigmente. Zbog svega navedenog, nevenov čaj nam može pomoći kod olakšavanja i ublažavanja boli koja će nastati radi upalnih procesa u tijelu. Ispijanje ovoga čaja može pomoći i kod održavanja zdravlja naše usne šupljine, sprječava karijes i gingivitis, štiti zubno meso, sprječava nastanak plaka i osvježava dah.

Čaj od nevena recept

Za čaj od nevena možemo koristiti osušeni cvijet ili mljeveni osušeni cvijet. Čaj možemo kupiti u ljekarni ili drogeriji, nerijetko i većim supermarketima. Recept: Za pripremu su vam potrebne 2 žličice osušenih cvjetova. Cvjetovi se stavljaju u do 4 dcl vode koja je zagrijana do 90 stupnjeva. Kako bi postigli temperaturu samo pustite vodu da zakipi i pričekajte 30 sekundi. Prije konzumacije čaj je potrebno procijediti. Uzrokuje li čaj od nevena nuspojave?

Generalno gledajući, neven je svakako siguran za upotrebu, neovisno da li je ona oralna ili za na kožu. Alergijske reakcije su moguće, ali većinom kod osoba koje su alergične na biljke koje dolaze iz iste porodice. Poželjno je da se trudnice i dojilje prije upotrebe čaja konzultiraju sa liječnikom. Nuspojave su iznimno rijetke i kada se pojave one se često povezuju s pretjeranom konzumacijom čaja. Pravilnom primjenom neven postaje kućni lijek koji vam može pomoći kod gore navedenih stanja.

Čaj od nevena iskustva

Medicinski stručnjaci iz Rumunjske su 2012. godine objavili rad u kojemu opisuju biološke aktivne komponente koje su prisutne u cvijetu nevena. Rad navodi kako je neven biljka koja je bogata proteinima i aminokiselinama, vitaminima, mineralima, saponinima, polinezasićenim masnim kiselinama, polifenolima i pigmentima. Radi navedenih spojeva navodi se kako je čaj od nevena odličan za rješavanje bolova, osobito kada je bol uzrokovana nekim upalnim procesom koji se događa u tijelu.

Čaj od nevena pokazao se dobrim odabirom kod rješavanja i olakšavanja PMS sindroma kod žena, osobito za grčenje mišića maternice. Ispijanje ovog čaja pokazalo je i brojne prednosti na zdravlje usne šupljine. Neven je biljka koja je većinom sigurna za upotrebu, stoga su nuspojave minimalne. Prije odluke ispijanja navedenog čaja poželjno je da se savjetujete sa svojim liječnikom ili ljekarnikom, osobito ako ste trudni, dojite ili imate određene alergijske reakcije na pojedine biljke. Ovaj čaj svakako će biti dobra nadopuna u vašoj kuhinji.


Tagovi: