Bursitis – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Bursitis - uzrok, simptomi, liječenje

Što je Bursitis i zašto nastaje?

Bursitis se opisuje kao upala burza, malenih vrećica koje su ispunjene sluzavom tekućinom i koje se nalaze u našim zglobovima. Burze su odgovorne za pravilnu cirkulaciju sinovijalne tekućine – tekućine koja je odgovorna za glatko pomicanje zglobova i za smanjenje trenja u zglobovima. Burze su se smjestile između mišića i naših tetiva, kao i na mjestima gdje će se mišići i tetive dodirivati s podlogom. Razlikujemo površinske i duboke burze. Površinske su se smjestile između koštanih izraslina i same kože (na vrhu lakta, prednja strana ivera koljena). Duboke su smještene dublje (U primjeru: ispod koštanih izdanka ramena gdje je u svezi s tetivom mišića samog ramena).

Procjenjuje se kako u tijelu imamo oko 150 burzi, od kojih se neke javljaju prije a neke kasnije (ovisno o mehaničkom podražaju). Često se opisuju kao jastučići koji ublažavaju i isto tako olakšavaju kretanje tetiva, mišića i kostiju. Glavna uloga im je smanjenje trenja. Kada nastupi Bursitis, dolazi do upale burzi i povećanja sinovijalne tekućine. Ovo uzrokuje specifične simptome: bol, upalu, oteklinu, smanjen opseg pokreta. Navedeno stanje najčešće se pojavljuje u laktovima, kukovima, ramenima, koljenima, petama. Nastaje u zglobovima koji se puno gibaju.

Bursitis uzroci i simptomi

Zašto nastaje Bursitis? Uzroci nastanka su obično nepoznati, no vjeruje se kako stanje nastaje radi ponavljanja ozljede, akutne ozljede, infekcije, bolesti. Navedeno stanje može nastati na više načina. Najčešći tipovi Bursitisa su: Tip uzrokovan trenjem – Nastaje radi ponavljanih kretnji tetive koji prelaze preko burze. Pojavljuje se kod osoba koje se bave sportom, pojačanom fizičkom aktivnošću, zahtjevnim poslom. Ovakvo stanje učestalo pogađa rame, kuk, koljena, laktove i pete. Pojavljuje se upala koja dovodi do nastanka otoka i boli.

Septički tip – Rjeđi oblik i nastaje kada je upala uzrokovana prodiranjem bakterije u burzu. Bakterija može prodrijeti u burzu putem krvi ili putem direktnog ulaska ako je došlo do udarca koji je oštetio kožu i stijenku same burze. Koji su simptomi? Glavni simptomi Bursitisa su: Tupa i uporna bol koja se pojavljuje kada se rade određeni pokreti zglobova, natečenost i vidljivo crvenilo zgloba. Bursitis zahtijeva odlazak liječniku i pravilno liječenje kako se ne bi javile daljnje komplikacije koje mogu smanjiti opseg pokreta određenog zgloba.

Bursitis dijagnosticiranje i liječenje

Često nije potrebna naknadna dijagnoza. Bursitis nije teško stanje, ono uglavnom nestaje samo od sebe za otprilike dva do tri tjedna. Ukoliko tegobe potraju dulje od navedenog, tada je riječ o ozbiljnijoj ozljedi koja zahtijeva daljnju dijagnozu. Liječnik će pregledati zahvaćeni zglob i postaviti pravilnu dijagnozu. Ponekad je moguće punktiranje tekućine iz bolnog mjesta kako bi se liječenje ubrzalo. Liječenje Bursitisa često nije zahtjevno i uključuje odmor i smanjeni fizički napor. Ukoliko navedeno nije dovoljno, liječnik može preporučiti i sljedeće:

Lijekove za otklanjanje bolova, fizikalnu terapiju, kortikosteroidne injekcije, manje kirurške zahvate, nesteroidne lijekove. Bursitis se može ponoviti, osobito ako je određeni zglob pretrpio određenu traumu koja nije na vrijeme liječena. Ako se stanje pojavi više od dva puta, tada se preporučuje operacija koja će otkloniti burzu koja uzrokuje simptome. Ukoliko osoba ne želi kirurško liječenje, mogu se primjenjivati injekcije kortikosteroida ili injekcije lokalnih anestetika kako bi se smanjila oteklina i ostali simptomi poput bolova i ukočenosti.

Tagovi: