Brzina svjetlosti u vakuumu

Znanost

Brzina svjetlosti u vakuumu

Što je brzina svjetlosti u vakuumu?

Da bi mogli razumjeti što je brzina svjetlosti u vakuumu, prvo se moramo upoznati s pojmom brzine svjetlosti. Najbolji primjer za usporedbu su grmljavinske oluje, kada ih promatramo možemo primijetiti kako postoji određen zastoj između blijeska munje i zvuka grmljavine koji se čuje. Svjetlost, u pravilu dopire do nas brže, što znači da ima veću brzinu od samoga zvuka.

Kako to objasniti? Prvo moramo razumjeti sami pojam svjetlosti. Svjetlost možemo opisati kao zračenje koje opaža ljudsko oko, njena brzina ovisi o uvjetima okoliša i drugim raznim svojstvima kao npr. njenog loma. Jednostavno objašnjeno, brzina svjetlosti je određeno vremensko razdoblje preko kojeg određeni snop svjetlosti putuje nekom daljinom. U primjeru to možemo objasniti na sljedeći način:

Imamo biciklista koji se kreće brzinom od 20 km/h, želi prestići auto koji vozi 25 km/h. Jednostavnom matematikom možemo utvrditi kako auto vozi samo 5 km/h brže od bicikla. Kada dodamo u primjer zrake svjetlosti stvari postaju drugačije, točnije bez obzira na brzinu kretanja auta i bicikla svjetlo se u odnosu na njih kreće istom, konstantnom brzinom. Što je brzina svjetlosti u vakuumu? Kada nisu u vakuumu, tada različiti uvjeti utječu na svjetlost i njenu brzinu.

Koliko iznosi brzina svjetlosti u vakuumu?

Naveli smo kako različiti uvjeti utječu na brzinu svjetlosti. Svjetlost tako putuje sporije kada su u pitanju materijali poput stakla, vode ili zraka. Kolika je brzina svjetlosti u vakuumu? Brzina svjetlosti u vakuumu nama utjecaja s strane, točnije njegova brzina se ne može mijenjati kao na zemlji jer u njemu nisu prisutni navedeni materijali.

Najtočnije izmjerena vrijednost brzine svjetlosti u vakuumu je 299.792 km u sekundi. Trenutno najbrža “stvar” na našem svijetu je Boeing X – 43 koji je bio eksperimentalna letjelica bez posade. Navedena letjelica je imala za cilj testirati različite aspekte nadzvučne brzine leta, točnije ona je prekoračila brzinu samog zvuka 10 puta, u brzini to je više od 11 tisuća km/h. Kroz godine istraživanja fizičari su došli do odgovora da je brzina same svjetlosti u vakuumu nepromjenjiva, 299.792 km u sekundi je stalna.

Istraživanja iz 2015 godine pokazuju kako je moguće usporiti brzinu svjetlosti u vakuumu, no njena brzina je konstantna. Kako to? Brzina se može usporiti ukoliko dođe do određenih vanjskih ometanja, no ne postoji faktor koji bi pridonio njenom ubrzanju. Danas se mnoge studije bave pitanjem da li je moguća superluminal brzina, jer samo bi ona bila brža od svjetlosti.

Prošlost i mjerenje kolika je brzina svjetlosti u vakuumu

Svi odgovori koje danas imamo na tematiku brzine svjetlosti su zahvaljujući prošlosti i eksperimentima u prošlosti. Danas je brzina svjetlosti u vakuumu jedna od osnova u fizici, no nije oduvijek bilo tako. Kako je došlo do računanja brzine svjetlosti? Važna imena tijekom istraživanja brzine svjetlosti su Olaf Roemer koji je prvi izračunao brzinu svjetlosti kada je primijetio kašnjenje pomrčine koje se događala oko mjeseca Jupitera.

Nakon njega slijedi James Bradley koji znanstveni rad prezentira budućoj nadolazećoj generaciji fizičara. Sve do 70 – ih godina 20. stoljeća nije bilo većih otkrića na tematiku brzine svjetlosti, pojavom lasera i kvantnih generatora znanstvenici utvrđuju kolika je točna brzina svjetlosti u vakuumu. Istraživanja provedena 1983 godine utvrdila su povijesna otkrića mjerenja koja još dan

Sve navedeno ipak ne bi bilo moguće da nije došlo do Galileovog iskustva, prvog pokušaja računanja brzine svjetlosti. Naime Galileo i njegov pomoćnik su se odlučili prošetati na dva različita, susjedna brda gdje su ponijeli lampione opremljene s amortizerima koji mogu otvarati i zatvarati svjetlo. Po prilici su mogli izračunati kašnjenje kada će netko od njih dvoje otvoriti i zatvoriti svjetlo, no eksperiment je bio neuspjeh jer su znanstvenici ipak bili preblizu jedan drugome.

Tagovi: