Boli me stomak a menstruacija kasni

Boli me stomak a menstruacija kasni

Zašto me boli stomak a menstruacija kasni?

Boli me stomak i kasni mi menstruacija, što je uzrok? Menstrualni bolovi vrlo su česti tijekom menstruacije, ali što se događa ako patite od bolova kada nemate menstruaciju? Bolovi u donjem dijelu trbuha bez menstrualnog ciklusa mogu imati različite uzroke. Bol može biti stalna i slabog intenziteta ili oštra. Javlja se kontinuirano ili povremeno na cijelom području. Definira se kao neugodan osjećaj pritiska koji ometa dnevne aktivnosti ili vježbanje. Menstruacija može kasniti ili izostati zbog trudnoće, sindroma policističnih jajnika, hipertireoze, približavanja menopauze, kontraceptiva. Jedan od uzroka boli može biti prekomjerna tjelesna težina. To može uzrokovati da tijelo proizvodi previše estrogena, što dovodi do kašnjenja menstrualnog ciklusa. Nagli gubitak tjelesne težine također može uzrokovati prestanak menstruacije, jer poremećaji prehrane mogu zaustaviti proizvodnju hormona koji su potrebni za ovulaciju. Kašnjenje menstrualnog ciklusa vrlo je česta pojava kod žena tijekom reproduktivnog razdoblja. Određene bolesti, lijekovi, stres i mnogi drugi čimbenici mogu uzrokovati kašnjenje menstruacije. Iz tog razloga se smatra normalnim izostanak mjesečnice dva puta godišnje. Ali stalno kašnjenje menstruacije obično ukazuje na prisutnost ginekološkog problema ili bolesti koja utječe na stomak i hormonalni sastav.

Najčešći uzroci zašto stomak boli

Kašnjenje menstruacije može biti veoma stresno. Možda brinete o tome jeste li trudni ili nešto nije u redu sa vašim zdravljem. Iako trudnoća i određene bolesti mogu uzrokovati da stomak boli, za kašnjenje ili izostanak menstruacije, postoje i drugi čimbenici. Puknuće ciste može uzrokovati bol u bilo kojem dijelu menstrualnog ciklusa. Koji su najčešći uzroci izostanka menstruacije kada se ne radi o trudnoći? Ostali poremećaji koji također mogu uzrokovati bolove u trbuhu i kašnjenje menstruacije su: dijabetes, bolesti srca, urološki poremećaji, odnosno urinarne infekcije; gastrointestinalni poremećaji; poremećaji mišićno-koštanog sustava. Bolovi mogu biti uzrokovani i ginekološkim poremećajima koji zahvaćaju maternicu, jajnike i jajovode, a među njima su: miomi maternice i rak jajnika. Izvan trudnoće, važno je napomenuti da kasne menstruacije mogu imati različite uzroke. Između ostalog, hormonalni poremećaji kod žena mogu odgoditi menstruaciju. Ako iz mjeseca u mjesec osjećate nepodnošljive bolove i boli vas stomak, ranim liječenjem možete spriječiti daljnje komplikacije.

Kada trebate otići liječniku ako vas boli stomak?

Kada trebate otići liječniku ako vas boli stomak? Menstrualni ciklus žene može dovesti do raznih nepravilnosti koje u nekim slučajevima uzrokuju značajnu nelagodu poput bolova u trbuhu. S obzirom na jedinstvenost ovog problema i raznolikost uzroka, važno je obratiti pozornost na simptome kada boli trbuh, njihovo trajanje, kao i njihove karakteristike. Opsežne osnovne analize i pregledi najvažniji su koraci u dijagnostici bolova u trbuhu i kašnjenja menstruacije. Među pretragama koje se obično rade su laboratorijske pretrage, ultrazvuk, laparoskopija. Jaka bol u donjem dijelu trbuha bez menstruacije ponekad predstavlja opasnost za zdravlje pacijenta i zahtijeva hitno liječenje. Ovisno o tome zašto vas boli stomak i koliko je jaka bol, uvijek se trebate obratiti stručnjaku za pouzdanu dijagnozu. Stoga se uz terapiju podrazumijeva i poboljšanje navika. Preporuča se zdrava, uravnotežena prehrana bogata antioksidansima i siromašna mastima te redovita tjelesna aktivnost. Izbjegavajte stres i sjedilački način života jer ćete tako smanjiti bolove u trbuhu. Koristite tehnike opuštanja, jogu, istezanje, razne vrste masaža, vježbe snage.


Tagovi: