Boja mjesečnice otkriva od čega bolujete: Ako uočite ovo na ulošku, odmah posjetite ginekologa

Ljepota i zdravlje

Boja mjesečnice otkriva od čega bolujete: Ako uočite ovo na ulošku, odmah posjetite ginekologa

Mjesečnica svojom bojom određuje zdravstveno stanje žene

Čini se da u modernom i informiranom svijetu ženska menstruacija i sve oko nje ne bi smjele nikome biti nepoznanice. Često čak ni same žene ne znaju raspoznati kako to mjesečnica svojom bojom određuje zdravstveno stanje žene i kada im ta boja signalizira da trebaju posjetiti ginekologu. Ružičasta ili roza boja mjesečnice može ukazivati na manjak estrogena, idite ginekologu. Razvodnjeno crvena boja na ulošku može ukazivati na anemiju, a manjak željeza je ozbiljan problem.

Mjesečnica smeđe, tamnosmeđe ili tamnocrvene boje najčešće uplaši žene, ali je to normalna i najučestalija pojava. Istina može ukazivati na ustajalu, zaostalu krv ili ljuštenje maternice, ali to je još uvijek normalno stanje, no ako ste zabrinuti iako ne bi trebali biti, posavjetujte se sa svojim ginekologom. Naravno, ne pratite samo boju krvi na svom ulošku, uvijek trebate pratiti i ostale simptome u vrijeme mjesečnice, bolne grčeve u donjem trbuhu, glavobolje, bolno osjetljiva prsa, da li je menstrualno krvarenje obilnije ili oskudnije

Kada vas mjesečnica svojom bojom treba zabrinuti

Ima situacija kada vas mjesečnica svojom bojom treba zabrinuti i kada trebate obavezno ginekologu što prije. Ako je menstrualna krv gusta, ljepljiva, tamnocrvena, puna ugrušaka, to je ono kada se žena žali da iz nje ispadaju komadi i da se osjeća kao da rađa pod hitno treba ginekologu. Možda ima miome maternice, možda su joj povišene vrijednosti hormona progesterona i estrogena, a samo ginekolog pregledom i dodatnim pretragama može utvrditi pravi uzrok i adekvatno ga liječiti.

Mjesečnica koja na ulošku ostavlja tragove u boji brusnice vas ne bi trebala zabrinuti, sve je u redu s vama. Sivocrvenkasta krv može značiti nedijagnosticiranu trudnoću, upozoravati na spontani pobačaj ili neke od spolno prenosivih bolesti, idite obavezno ginekologu koji će ustanoviti pravi uzrok i preporučiti potrebno liječenje. Istina je da boja menstrualne krvi može ukazivati na neke zdravstvene probleme, ali ona nije jedini indikator, žena treba pratiti i druge moguće simptome tijekom menstruacije i redovito se kontrolirati.

Mjesečnica narančaste boje i neugodnog mirisa

Menstruacija kod žena je nijansirana tonovima crvenog spektra boja, ali kao što može biti sivo crvenkasta, može vas iznenaditi i na ulošku ostaviti narančasti trag. Istina, narančasta boja također pripada crvenom spektru jer je mješavina crvene boje (krv) i žute boje (gnoj), zato mjesečnica narančaste boje i neugodnog mirisa mora biti ozbiljno shvaćena i ako vam se to dogodi, idite odmah ginekologu, jer može biti znak neke spolne infekcije i ne započinjite nikakvu terapiju na svoju ruku.

Narančasta mjesečnica je obično praćena i jakim i bolnim grčevima i uz moguće spolno prenosive bolesti može upozoravati i na druga ozbiljna stanja urogenitalnog područja žene. Redovita i temeljita osobna intimna higijena, siguran seks, redovite kontrole kod ginekologa, redovita kontrola papa testa i zdrave životne navike su najbolja preventiva. Ako vam se počnu pojavljivati bilo kakve anomalije vezane za menstrualni ciklus obavezno se posavjetujte sa svojim ginekologom i to bez čekanja da postane gore.

Tagovi: