Betametazon krema – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Betametazon krema - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je betametazon krema i kako djeluje?

Jeste li ikada čuli za lijek betametazon? U nastavku ćemo vam objasniti o čemu se radi. Naime, betametazon pripada skupini lijekova koji se nazivaju kortikosteroidi. Ovaj lijek dolazi u obliku kreme i nanosi se na područje kože s ciljem umanjivanja crvenila ili pak svrbeža. Krema se uspješno koristi u liječenju dermatitisa, psorijaze vlasišta, stopala i dlanova. Kožne bolesti mogu biti veoma neugodne i svrbež može biti nepodnošljiva. Isto tako, kožne bolesti mogu narušiti estetsku pojavu osoba ako se nalaze na vidljivom mjestu. Upravo zato, u cilju pacijenta je što prije započeti liječenje i djelotvorno zaustaviti bolest.

Ako patite od neke od navedenih bolesti, ovo je lijek za vas. Ipak, ne biste ga smjeli sami uzimati već uz savjet i kontrolu liječnika. Potrebno je dobro pročitati i uputu o lijeku i znati u kojim slučajevima se ovaj lijek ne smije uzimati. Ako vam bilo što nije jasno, slobodno se obratite svom liječniku za pomoć.

Što morate znati prije nego što krenete uzimati betametazon kremu?

Kao i sa svakim lijekom, i u ovom slučaju je potrebno detaljno pročitati uputu o lijeku i znati u kojim slučajevima smijete, a u kojim ne smijete koristiti ovaj lijek. Tako nemojte uzimate betametazon kremu ako ste preosjetljivi na neke od njegovih aktivnih sastojaka. Nadalje, nemojte uzimati kremu kod bilo koje druge kožne bolesti za čije liječenje betametazon nije predviđen, pogotovo ako se radi o kožnoj bolesti koja zahvaća lice, aknama, dermatitisu na području usta, svrbežu spolovila i anusa. Nadalje, ovu kremu morate uzimati oprezno.

Naime, kod prekomjernog korištenja može doći do stanjivanja kože i nastajanja crvenih mrlja, što je posebno učestalo kod djece i dojenčadi. Isto tako, nemojte primjenjivati ovaj lijek u području očiju. U vezi primjene kod djece, nije preporučljivo primjenjivati ovaj lijek kod djece mlađe od 12 godina. U trudnoći se ovaj lijek može primjenjivati samo ako je neophodno. Za više informacije svakako se obratite svom liječniku.

Betametazon krema – nuspojave

Ovaj lijek baš kao i svi drugi može uzrokovati nuspojave. Njihova pojava ovisi od osobe do osobe te nisu učestale. Naime, u većini ljudi se neće pojaviti nikakve nuspojave ako se betametazon krema koristi ispravno. Ipak, ako kremu koristite češće no što bi trebali, pogotovo u području lica, može se pojaviti crvenilo, žarenje, stvaranje mjehurića, svrbež, pečenje lica, kožno osip, suhoća kože, upala folikula dlake, promjena pigmentacije kože, stanjivanje kože, crvenilo, dermatitis, alergijske kožne reakcije. Ukoliko zapazite pojavu bilo koje nuspojave, odmah se obratite svom liječniku.

Ako vas pak zanima kako nabaviti ovaj lijek, vrijedi znati da se betametazon krema daje na recept, u ljekarni. Upravo zato, nije moguća nabava ovog lijeka privatno, bez prethodnog odobrenja liječnika. To je s razlogom tako jer se radi o ozbiljnom lijeku čija se primjena treba kontrolirati i pratiti. Ako imate bilo kakva druga pitanja, slobodno se obratite svom liječniku jer jedino je on dovoljno kvalificiran da na njih odgovara.

Tagovi: