Beloderm krema – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Beloderm krema - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Beloderm krema je kortikosteroid za lokalnu primjenu na koži

Prema uputi o lijeku beloderm krema je kortikosteroid za lokalnu primjenu na koži u slučaju alergijskih dermatitisa, kožnih bolesti poput psorijaze, lupusa i sličnih bolesti, kod raznih ekcema, mrlja i depigmentacija kože. Krema djeluje umirujuće na nadraženu kožu, antialergijski, protuupalno te tako smiruje i liječi žarište upale, a smiruje i bol, svrbež i peckanje. Betametazon u kremi je glavna aktivna tvar lijeka koji ima vrlo široku primjenu u liječenju vrlo različitih pojava na koži.

Beloderm krema smiruje i nadražaje i upale od kukaca i insekata, a povoljno djeluje i na razne vrste lišajeva na koži, kao i na "sunčane mrlje" kod fotoosjetljive kože. Krema se nanosi dva puta dnevno na zahvaćeni dio kože u tankom sloju koji je potrebno nježno utrljati na oboljelo mjesto. Kremu treba koristiti i nekoliko dana nakon nestanka vidljive upale i crvenila, jer se većina kožnih problema vraća. Neki kožni problemi se vraćaju i nekoliko puta godišnje ili sa svakim godišnjim dobom.

Kada i kome nije preporučljiva beloderm krema i zašto

Kao i svaki lijek i ovaj lokalni kortikosteroid nije čarobni svelijek za sve kožne probleme. U uputama o lijeku ćete naći informacije o tome kada i kome nije preporučljiva beloderm krema i zašto, recimo trudnice i dojilje ju smiju upotrebljavati samo ako je korist koju se želi postići veća od moguće štete, jer betametazon kroz kožu dospijeva u krv trudnice i tako i u mlijeko dojilje, a fetus u razvoju ili vaša tek rođena beba ga ne trebaju.

Beloderm krema se ne smije koristiti ni kod tuberkuloze kože, ni kod spolnih infekcija poput sifilisa, nije za liječenje vodenih kozica niti za liječenje velikih boginja. Dakle, virusne kožne infekcije, pa ni herpes se ne liječe ovom kremom. Nikako se ne smije nanositi ova krema na otvorene rane niti kod djece mlađe od šest mjeseci. Osobe koje prvi put koriste ovu kremu trebaju napraviti probni test na malom, zdravom dijelu kože, najbolje na zapešću.

Kada i kako beloderm krema dovodi do predoziranja

Reklo bi se da lokalna upotreba nekog lijeka nikako ne može dovesti do predoziranja, ali to baš i nije tako. Dobro je informirati se kada i kako beloderm krema dovodi do predoziranja iako je najvažnije kod predoziranja prekinuti primjenu lijeka i javiti se svom liječniku. Ako se betametazon primjenjuje na velikim površinama kože duže vremena (duže od tri tjedna) bolesnici s oštećenjem jetre i manja djeca mogu imati ozbiljne nuspojave u funkcioniranju unutarnjih organa.

Beloderm krema kod nekih preosjetljivih ljudi može izazvati alergijsku reakciju u vidu crvenila i svrbeža, koja nestaje čim prekinete terapiju. Kremu treba koristiti na otvorenoj i otkrivenoj koži bez zavoja, a ne bi je trebalo nanositi ni ispod pelena kod male djece, naročito ne ispod plastičnih pelena. Ovaj lijek se dobiva na recept, ali se može kupiti po povoljnoj cijeni i bez recepta, ali tada se držite uputa o lijeku, doziranju, indikacijama i kontraindikacijama, da izbjegnete neželjene nuspojave.


Tagovi: