Behtereva bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Behtereva bolest - uzrok, simptomi, liječenje

Behtereva bolest - uzrok

Behtereva bolest ili ankilozantni spondilitis je kronični autoimuni poremećaj koji spada u reumatske bolesti te može utjecati na različite dijelove tijela. Razni čimbenici mogu utjecati na njegovu pojavu. Postoji genetska predispozicija za razvoj ove bolesti, te ljudi koji imaju određene nasljedne markere, poput specifičnih gena HLA klase I i II, imaju veći rizik od obolijevanja. Smatra se kako je Behtereva bolest posljedica disfunkcije imunološkog sustava. U normalnim uvjetima, imunološki sustav štiti tijelo od štetnih tvari kao što su to bakterije i virusi. Međutim, kod osoba koje boluju od ove bolesti, imunološki sustav može postati hiperaktivan te onda počinje napadati svoje vlastite stanice i tkiva, što posljedično dovodi do upale i oštećenja organa, a to je karakteristično za ovu bolest. Okolišni čimbenici mogu također odigrati ključnu ulogu u aktiviranju ove bolesti kod osoba s genetskom predispozicijom. Neke od okolišnih čimbenika koji mogu biti okidači su virusne ili bakterijske infekcije, izlaganje određenim kemikalijama ili toksinima te pušenje.

Behtereva bolest - simptomi

Behtereva bolest može zahvatiti različite dijelove tijela i manifestirati se na različite načine. Simptomi mogu varirati ovisno o individualnom slučaju i stupnju aktivnosti bolesti. Glavni simptomi koji seBvežu uz B>ehtereva bolest su pojava ranica u ustima odnosno afti, te je to najčešći prvi simptom koji se pojavljuje, te s vremenom postaju sve veće i stvaraju nelagodu. Također se mogu pojaviti ranice i na spolnom organu koje izgledaju slično kao afte i uzrokuje bol i nelagodu. Od drugih simptoma se pojavljuju kožne promjene u raznim oblicima, a sliče prištevima i aknama. Mogu se pojaviti i promjene u očima poput zamagljenog vida, crvenilo oka i postepeni gubitak vida. Od rijetkih simptoma, mogu se pojaviti neurološke promjene poput epileptičkih napadaja, glavobolje i povećanog pritiska u glavi, promjene na zglobovima odnosno artritis koji može zahvatiti više zglobova i traje do nekoliko tjedni, promjene u krvnim žilama koje najčešće zahvaćuju vene u listovima nogu i želučane promjene gdje se u rijetkim slučajevima pojavljuju ranice.

Behtereva bolest - liječenje

Behtereva bolest se liječi uz primjenu terapije lijekova, a cilj terapije je kontrolirati upalu, ublažiti simptome i smanjiti oštećenje organa. Glukokortikoidi su protuupalni lijekovi koji se često koriste kada je u pitanju Behtereva bolest. Najčešće korišteni glukokortikoid je prednizon. Oni pomažu smanjiti upalu i kontrolirati simptome, ali dugotrajna uporaba može imati nuspojave, pa se pokušava postići najniža učinkovita doza. Imunosupresivni lijekovi se koriste u slučajevima kada glukokortikoidi nisu dovoljni za kontrolu bolesti ili kada je potrebno smanjiti dozu, mogu se propisati imunosupresivni lijekovi. To uključuje lijekove poput metotreksata, azatioprina, ciklofosfamida ili mikofenolata mofetila. Oni djeluju na smanjenje aktivnosti imunološkog sustava i suzbijanje autoimunog odgovora. Biološki lijekovi su novija vrsta terapije koja ciljano djeluje na specifične dijelove imunološkog sustava. Oni blokiraju određene molekule ili receptore koji su uključeni u razvoj upale. Primjeri bioloških lijekova su infliksimab, adalimumab, rituksimab ili tocilizumab. Ovisno o simptomima i zahvaćenim organima, mogu se propisati različiti lijekovi za ublažavanje specifičnih simptoma. Na primjer, nesteroidni protuupalni lijekovi mogu se koristiti za ublažavanje bolova u zglobovima, a lijekovi za snižavanje krvnog tlaka mogu biti potrebni za kontrolu kardiovaskularnih simptoma.


Tagovi: