Balanitis – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Balanitis - uzrok, simptomi, liječenje

Što je balanitis?

Balanitis je bolesno stanje upale glavića ili prepucija (kožice) penisa. Ovakva upala može nastati zbog virusne, bakterijske, parazitarne ili gljivične infekcije te kroničnog stanja kože. Upale se mogu javiti i kod djece i odraslih. Najčešći uzroci su neodgovarajuća higijena, iritirana koža uslijed korištenja prejakih sredstava za pranje s upotrebom parfema, nakon spolnog odnosa ili samozadovoljavanja, kao nuspojava liječenja npr. kondiloma. Uzrok mogu biti alergijske reakcije na neki lijek, kontaktni dermatitis, dijabetes, spolne ili neke druge bolesti, kod dužeg uzimanja nekih antibiotika.

Češće se javlja kod neobrezanih muškaraca, zbog situacije ako je prepucij preuzak, osobito kada je problem i fimoza (suženje kožice penisa) što onemogućuje potrebnu uobičajenu higijenu. Pretjerana higijena, pranje penisa sapunom koji je iritira osjetljivu kožu penisa također može dovesti do balanitisa. Kod nekih muškaraca može se pojaviti preosjetljivost kod korištenja lubrikanata, prezervativa, spermicidnih krema. Balanitis nije rijetka pojava upale kod muškaraca i u slučaju bolesti potrebno je javiti se liječniku što prije radi dijagnoze i uklanjanja tegoba odnosno liječenja.

Balanitis simptomi

Najčešći simptomi balanitisa su: crvenilo i bolnost na području prepucija, otečena koža, preosjetljivost na dodir, osip, osjećaj zategnute kože, svrbež, može se javiti iscjedak te bolno i otežano mokrenje, privremeni problemi s potencijom. Obično se ovakvo upalno stanje odnosi samo na gornje slojeve kože i balanitis je akutna upala koja se vrlo uspješno izliječi osobito ako se što ranije javi liječniku. Kod težih oblika bolesti moguće je i povišenje tjelesne temperature, otečenost uda, gnojni iscjedak neugodnog mirisa.

Balanitis može biti posljedica prijenosa bakterija ili drugih uzročnika nezaštićenim seksualnim kontaktom. Na penisu se mogu pojaviti ružičaste ili crvenkaste promjene koje mogu biti točkaste, glatke, te se mogu i ljuštiti. Prilikom prevlačenja kožice preko glavića javlja se bolnost, mogu se pojaviti i sitne ranice, a u preponama povećani limfni čvorovi. Vrlo je važno javiti se liječniku, kako bi se što ranije riješio problem i upala, dobili lijekovi, a osobito zbog toga da bolest ne bi prerasla u kroničnu ili da se ne bi dogodilo neko ozbiljno i vrlo hitno stanje koje na žalost može rezultirati čak i gangrenom (odumiranjem) penisa.

Kako se dijagnosticira i liječi balanitis?

Radi liječenja balanitisa potrebno je što prije se javiti liječniku opće prakse ili urologu koji će već i običnim pregledom moći postaviti dijagnozu, poslati uzorak krvi, urina ili ako postoji iscjedak također sve na analizu. Najvažnija je pravovremena dijagnoza kako bi se balanitis što prije izliječio, a tada neugodni simptomi mogu nestati u roku od nekoliko dana. Također prevencija je izrazito važna, pravilna intimna njega, svakodnevno pranje penisa toplom vodom, osobito nakon intimnih odnosa ili jačeg znojenja.

Nije potrebno previše agresivno čišćenje penisa koje također može promicati razvoj balanitisa niti je dobro koristiti parfumirane sapune, losione i slične proizvode. Dobro je koristiti samo nježne i neutralne sapune i gelove te intimno područje nakon pranja posušiti. Uz liječnički recept terapija za balanitis može biti u obliku topičkih antibiotika, kortikosteroida, antimikotika ili imunomodulatora. Kod neobrezanih muškaraca, ukoliko se stanje često ponavlja, kao vrsta liječenja uzima se u obzir obrezivanje tzv. cirkumcizija kako bi se uklonio eventualni ponavljajući uzrok.

Tagovi: