Bakterijska vaginoza – uzrok, simptomi, liječenje

Bakterijska vaginoza - uzrok, simptomi, liječenje

Bakterijska vaginoza, infekcija rodnice - uzroci bolesti

Bakterijska vaginoza jedna je od najčešćih vaginalnih infekcija kod žena. Radi se o bakterijskoj infekciji rodnice koja uzročno obično nije spolno prenosiva bolest. Infekcija može biti popraćena neugodnim mirisom vaginalnog iscjetka popularno nazvano miris ”po ribi". Najčešći uzročnici bolesti su bakterije Gardnerella vaginalis i Atopobium vagine. Ovu bakterijsku infekciju može prouzročiti sve što narušava pH ili bakterijsku ravnotežu vagine. Važna je prehrana za prevenciju od bolesti, povećani unos fermentiranih životnih namirnica i probiotika kao što je kiseli kupus, kefir, jogurt, acidofil i sl. Ne zna se zašto se kod mnogih žena javlja ovakva infekcija, no zdrav način života, uporaba prezervativa uz što manji broj seksualnih partnera tijekom života, nošenje pamučnog i prozračnog donjeg rublja, korištenje blagih adekvatnih sredstava za pranje intimnog područja, mogu smanjiti rizik za pojavu bakterijske vaginoze. Kako bi se bakterijska vaginoza izbjegla ili dobro izliječila istraživanja pokazuju da povoljno za zdravlje žene djeluje primjena vaginalnih probiotika koji pomažu obnovi osjetljive vaginalne mikroflore.

Bakterijska vaginoza, koju su simptomi infekcije?

Bakterijska vaginoza može kod 40% žena biti bez simptoma bolesti. Inače simptomi su po mnogo čemu neugodni. Simptomi ove vaginalne infekcije su svrbež i pečenje vanjskog genitalnog područja, iscjedak iz rodnice sivkaste boje i jako neugodnog mirisa "po ribi", a koji je još intenzivniji nakon spolnog odnosa i za vrijeme menstruacije. Prilikom mokrenja javlja se osjećaj pečenja. Za vrijeme spolnog odnosa također mogu biti prisutni bol i nelagoda. Ovi i slični simptomi mogu biti i znak neke gljivične infekcije odnosno spolno prenosivih bolesti, stoga je za potvrdu dijagnoze bakterijska vaginoza i njeno pravilno liječenje potrebno se javiti ginekologu. Važno je redovito obavljati ginekološke preglede, Papa-test i po potrebi cervikalne briseve na spolno prenosive bakterije. Jako je dobro za žene da uz pravilnu prehranu uzimaju dovoljno probiotika, postoje i oni koji se nalaze u obliku vaginaleta. Naročito je bitno voditi brigu o tome te preventivno koristiti probiotike u vrijeme uzimanja lijekova antibiotika kako bi se spriječio razvoj bakterijske ili gljivične infekcije.

Dijagnoza bolesti bakterijska vaginoza i liječenje ove infekcije

Bakterijska vaginoza infekcija je zbog koje se oboljela žena treba što prije javiti ginekologu. Osobito u trudnoći ova vrsta infekcije može dovesti do opasnih posljedica, upale plodovih ovoja, pobačaja ili prijevremenog poroda. Kod dijagnostike se određuje pH vrijednost i/ili aminski test, uz mikroskopski pregled vaginalnog iscjetka. Liječenje je potrebno kod svih žena koje imaju simptome bakterijske vaginoze, a kod žena bez simptoma liječenje je potrebno prije invazivnih ginekoloških zahvata zbog izbjegavanja komplikacija, kao i u trudnoći kako bi se smanjio rizik prijevremenog poroda. Liječnik ginekolog propisati će potrebno liječenje kod kuće terapijom za lokalnu primjenu na području rodnice odnosno terapiju najčešće u obliku vaginaleta i krema za rodnicu. Liječnik će odrediti da li je potrebno istovremeno liječenje partnera, no kod većine slučajeva nije potrebno da se liječi i partner, ali preporučuje se suzdržavanje od spolnih odnosa ili zaštićeni spolni odnos mehaničkom kontracepcijom kondomom u vrijeme liječenja infekcije. Na žalost bakterijska vaginoza kod mnogo žena ubrzo se ponovno javlja te je potrebno dodatno liječenje kako bi se u cijelosti izliječila bakterijska infekcija.


Tagovi: